Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.534.933

Ručení na hypotéku, dlužník v insolvenci a odpovědnost za dluh ručitelem dluhu

Odesláno: 
Otevřeno 394 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
abych pomohla rodině, byla na mě napsána hypotéka na dům, u ČMSS, kterou měla platit sestra. Ta ale neplatila a požádala o insolvenci.
Dům jí byl ale vrácen a tak si ČMSS pohledávku k ní přihlásila. Insolvence se ale protahovala a ČMSS chtěla záruku v podobě notářského zápisu, který jsem musela podepsat. Dům se prodal a ČMSS byla přednostně vyplacena. Považovali jsme to za ukončenou věc. Teď mi ale přišel dopis od právníků, že mám ČMSS zaplatit 450.000 Kč a když ne, bude mi na základě notářského zápisu provedena exekuce.
Mám já v tomto případě ještě nějakou možnost se bránit? Sestřina insolvence ještě nebyla ukončena, ale snad již brzy bude a vzniklý dluh se vyplatí z toho.
Jak je ale přesvědčit aby počkali a exekuci nepodávali?
Děkuji Vám moc za odpověď.
 
Dobrý den, z Vaší otázky není zcela jasné, zda jste vedle sestry spoludlužník ČMSS, ale pokud byla část půjčky (úvěru) splacena v rámci jejího insolvenčího řízení, pak je to pravděpodobné. Doporučovala bych Vám nyní vyjasnit si s bankou, jaký dluh u ní ještě máte a jakým způsobem byste jej mohla splácet. Pokud byla ČSSM zajištěným věřitelem, který byl v insolvenčním řízení Vaší sestry vyplacen z prodeje domu, měsíční splátky hrazené v tomto řízení se banky již netýkají.