Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.182

Půjčka před svatbou a nesplácení dluhu v novém manželství - je manželka odpovědná za dluh?

Odesláno: 
Otevřeno 679 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
ráda bych se zeptala jak by se postupovalo v případě exekuce. Přítel si jako svobodný vzal od banky půjčku, kterou ze začátku splácel. 4 měsíce poté v roce 2010 jsme se vzali, a manžel postupně půjčku přestal splácet. Dodnes není splacena.
2017 jsme se rozvedli. Chtěla bych vědět, zda v případě soudního vymáhání jeho půjčky, zda je pouze on zodpovědný, nebo jestli jsem během manželství nabyla povinnost i já.
V bance mi paní řekla, že po roce manželství půjčka spadá na oba dva stejně ale nebyla si jistá.
Děkuji moc.
 
Dobrý den, pokud Váš bývalý manžel uzavřel smlouvu o půjčce před vstupem do manželství, jde o jeho výlučný závazek. Dle ust. § 732 zák. č. 89/2012 Sb. , občanského zákoníku jsou však chráněni věřitelé mj. tak, že lze postihnout společné jmění manželů i pro dluh, který jednomu z manželů vznikl před vstupem do manželství. Tzn. , pokud máte nevypořádané společné jmění a bude-li již vedena exekuce ohledně předmětného dluhu, bude postižen celý majetek v nevypořádaném společném jmění a z Vašeho výlučného majetku prostředky na Vašem účtu, neboť dle exekučního řádu lze postihnout pro dluh, uspokojovaný ze společného jmění, i část Vašeho výlučného majetku, jak uvedeno. Vaší obranou je možnost sdělit bezodkladně věřiteli, že jste o dluhu nevěděla, a žádat následně v exekuci její částečné zastavení týkající se majetku, který přesahuje výši, již by představoval podíl dlužníka, kdyby bylo společné jmění zrušeno a vypořádáno, tj. zpravidla jednu polovinu majetku ve společném jmění. Současně bych Vám doporučovala dohodnout se s bývalým manželem na vypořádání Vašeho společného jmění či v případě nedohody řešit jeho vypořádání u příslušného soudu.
 
Dekuji za odpoved.
My jsme zadne spolecne jmeni nikdy nemeli, a rozvod probehl v Zahranici (Velka Britanie), kde se take zadne deleni spolecneho jmeni neresilo, zadne majetek ve spolecnem jmeni neni. Jestli tomu tedy dobre rozumim, v tomto pripade by exekuce padla pouze na byvaleho manzela?
 
Dobrý den, pokud jste společné jmění s bývalým manželem neměli, jak uvádíte, pak by měl být exekučně postižitelný jen majetek Vašeho manžela.