Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.285

Koupě domu v exekuční dražbě - jak zjistit jestli se prodává 1/2 nebo celý dům?

Odesláno: 
Otevřeno 761 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Chtěli bychom koupit pozemek, který je ve dražbě. Podle katastru je to v SJM - exekuce byla uvalena na manžela.
V dražební vyhlášce není nikde psáno, že by šlo o 1/2, ale výsledná cena je v hodnotě poloviny odhadu pozemku. Exekutor mi sdělil, že se to prodává jako celek. Ale nesedí mi stále ta cena. Pokud bychom odkoupili, myslíte, že manželce všechna práva zanikají?
https://www.exdrazby.cz/index.php?a=s&aa=d&i=45013
Předem děkuji za odpověd.
 
Dobrý den,
nemovitost je soudním exekutorem zpeněžována jako celek, jelikož při společném jmění manželů se má za to, že oba manželé de facto vlastní celou nemovitost a je nerozhodné, že exekuce je vedena pouze proti jednomu z manželů. Počáteční cena (tedy cena nejnižšího podání) je stanovena ve výši 2/3 ceny stanovené znaleckým posudkem, což je zcela v souladu se zákonem. V tomto případě mám ale za to, že dražební vyhláška je vydána v rozporu se zákonem, když cena zjištěná znaleckým posudkem je jiná, než cena, ze které exekutor vychází při stanovení nejnižšího podání.
U exekutorských dražeb platí, že veškerá zatížení vydražením zanikají /vyjma věcných břemen, pokud tato u daných pozemků jsou zapsána).