Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.056

Exekuce nájemníka, nájemce s trvalým pobytem v domě pronajímatele - exekuce věcí pronajímatele, majitele nemovitosti

Odesláno: 
Otevřeno 373 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Chtěl bych se vás zeptat. Jsem poloviční vlastník domu, kde mám hlášený trvalý pobyt. Vzal jsem do jedné prázdné místnosti nájemníci, se kterou mám smlouvu o nájmu pokoje.
Nájemnice má u mě hlášený trvalý pobyt a zjistila, že má na sebe exekuci ve výši necelého milionu kokrun. Dohodla se na splátkovém kalendáři a platí 500 Kč měsíčně na exekuci.
Chtěl jsem se zeptat, hestli, že přijde exekutor zabavovat majetek, zdali zabaví jen ten v jejím pronajatém pokoji? Nebo zabaví vše v domě?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, exekutor (vykonavatel exekutora) je oprávněn požadovat zpřístupnit místa, kde může mít objektivně za to, že má povinný svůj majetek. Pokud byste předložili Vy nebo povinná na místě exekutorovi nájemní smlouvu (či smlouvu o podnájmu), kde bude vymezeno, jakých místností v domě se užívání povinné týká, měl by exekutor zajišťovat věci jen ve vymezených místnostech. Mohou to však být i společné části domu a v takovém případě se může stát, že exekutor zabaví i věc třetí osoby (např. Vaši). Exekutor totiž zpravidla nezjišťuje (nemusí zjišťovat), zda věci nacházející se v místnostech, kde se pohybuje dlužník, vlastní dlužník či někdo jiný, a tato osoba by se případně musela bránit návrhem na vyškrtnutí věci ze soupisu s doložením vlastnictví těchto věcí.