Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.527

Výmaz, smazání dlužníka z Solus, cncb registru dlužníků - PROBLÉM

Odesláno: 
Otevřeno 725 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
byl jsem v insolvenci, která skončila v roce 2012 a v souladu se zákonem jsem byl po 5 letech v září 2017 vyškrtnut z databáze justice.cz
Vzhledem k tomu, že jsem samoživitel (děti 17 a 14 let) již 3 roky (2015-2018), kdy mi soudem byly přiděleny, žili jsme od výplaty k výplatě s tím, že až bude po skončení celé insolvence trochu se nám uleví. Mám stálé zaměstnání na 2 směny, ale děti mají bezlepkovou dietu, žijeme v pronajatém bytě, kde nám 31.3.2018 končí pronájem.
Není problém v normální situaci vyjít, ale nejsou peníze na další. Již v průběhu po skončení splátek jsem pro jistotu napsal na Solus-za nemalý poplatek nepravdivý údaj (firma, která se nepřihlásila do insolvence) - vyřešil jsem to telefonicky. Po výmazu z justice.cz mi byla bankou nabídnuta půjčka a když jsem ji šel podepsat-problém. Znovu výpis za peníze tentokrát cncb a znovu tam figurovala stejná firma jako u Solusu a ještě jedna, které jsem v rámci oddlužení splatil dokonce 100% pohledávky-znovu řešeno úspěšně telefonicky. Zpět do banky - problém, výpis cncb za peníze - pohledávka za vedení účtu u banky, která se nepřihlásila do insolvenčního řízení a soud mně na mohou žádost zprostil placení nepřihlášených pohledávek. I když banka v únoru 2015 pohledávku odepsala (3.900 Kč), po dotazu řekli, že ještě rok to tam musí být. Můj dotaz zní, jak můžou fungovat firmy jako Solus a cncb, které za nemalé peníze zadávají nepravdivé informace a stát se tak nepřímo podílí na možnosti dostat se do dluhové pasti? To se může stát i nám, protože při mimořádných situacích mi půjčí jen na vysoký úrok některé firmy a to na měsíc, čímž se splátka zvyšuje. Ještě podotýkám, že normální bankovní půjčku bych neměl problém splácet (3-4000 Kč), ale obávám se že rok už to neudržím.
Sám bych to zvládl, ale děti k mámě nepůjdou.
Prosím o radu a děkuji.
 
Dobrý den,

bohužel souhlas s vedením v soukromých databázích Solus a NRKI dává dlužník sám v obchodních podmínkách poskytovatel služeb / úvěru.
S ohledem na velký časový odstup od ukončení oddlužení se domnívám, že byste v těchto databázích již být dále veden neměl. Mám za ověření, že SOLUS vede údaje dlužníků 3 roky po úplné úhradě dluhu (anebo 1 rok, jde-li o platby za energie anebo telekomunikační poplatky).

Doporučuji spíše než řešení vedení v databázích navštívit jinou bankovní instituci a při sjednávání půjčky s sebou vezměte originál usnesení insolvenčního soudu, kterým bylo řízení ukončeno a Vy jste byl zproštěn placení zbytku dluhů, a to i nepřihlášených, ač být přihlášeny měly a mohly. Z praxe vím, že mnoho bank poskytlo úvěry klientům – bývalým insolvenčním dlužníkům – i již po roce od pravomocného splnění oddlužení (samozřejmě s rizikem v podobě vyšší úrokové míry).