Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.510.357

Výplata části peněz z exekutorem obstaveného účtu - dvojnásobek životního minima nebo poloviny zůstatku na účtě

Odesláno: 
Otevřeno 1048 x
1 odpověď
 
Můj muž udělal dluh o kterém jsem nevěděla. 01/2018 mi exekutor jako manželce povinného obstavil běžný i spořící účet. Jsem invalida 3. stupně a na účet mi přichází jako jedinný zdroj příjmu invalidní důchod ID. Dověděla jsem se, že po žádosti bance mám nárok na:
a) jednorázovou výplatu dvojnásobku životního minima nebo
b) jednorázovou výplatu poloviny zůstatku ke dni obstavení
účtu.
Vybrat si můžu, co je pro mne výhodnější. Je to prosím pravda? Kvůli převodu výplaty invalidního důchodu na poštu jsem volala na magistrát, kde mi bylo řečeno, že to trvá až 3 měsíce. Co teď? Když z účtu mám nárok jen na jednorázovou výplatu? To přijdu až o 3 důchody? Manžel má s exekutorem splátkový kalendář, který už začal splácet. Podle mne tedy pominul důvod obstavení mého účtu. Je možné, aby mi účty exekutor uvolnil?
O prostředky na běžném i spořícím účtu jsem nadobro přišla? Nevím co dělat, jsou tam mé jediné úspory, které jsem jako invalida našetřila po korunce. Někdo říká, že mám požádat o zastavení exekuce, ale nevím, jestli se to dělá. Formulář jsem zde nenašla.
Do nějaké poradny nezvládnu dojít, mám po operaci nohy.
Předem děkuji za pomoc.
 
Dobrý den, z účtu jako manželka povinného si skutečně můžete vybrat jednorázově dvojnásobek životního minima nebo polovinu zůstatku ke dni zajištění účtu, dle toho, co je pro Vás výhodnější. O tuto výplatu Vám doporučuji banku požádat. Co se týče zasílání Vašeho důchodu na účet, doporučuji Vám pokusit se vyjednat si s magistrátem maximální zkrácení lhůty pro změnu výplaty s ohledem na Vaši situaci, neboť prostředky, které Vám budou přicházet na Váš účet, resp. jsou na Vašemu spořícím účtě, skutečně zůstanou zajištěny a budou bankou (vyjma Vám vyplacené částky z některého z těchto účtů) zaslány soudnímu exekutorovi. Dohoda o splátkách Vašeho manžela s exekutorem na to nemá žádný vliv, neboť jde o dobrou vůli exekutora, který může jinak dál současně pokračovat ve vymáhání pohledávky způsoby upravenými v zákoně. Můžete podat návrh na zastavení exekuce postižením Vašich účtů, pokud jste o dluhu manžela nevěděla a nesouhlasila jste s ním, případně se nejednalo o obstarávání každodenních nebo běžných potřeb rodiny, a v případě úspěchu byste měla nárok na vrácení cca poloviny prostředků na těchto účtech. V tomto ohledu bych Vám však určitě doporučila obrátit se na právníka z řad advokátů (http://www.advkotaikomora.cz), který Vám může poskytnout právní pomoc, přičemž Advokátní komora Vám může za určitých okolností na základě Vaší odůvodněné žádosti určit advokátní pomoc za menší či dokonce žádný poplatek. Další informace na http://www.cak.cz.