Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.173

Pevná splátka insolvence a ztráta zaměstnání, nezaměstnanost

Odesláno: 
Otevřeno 2954 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
soud mi schválil pevnou částkou splátky insolvence.
Je možné, že kdybych přišel o práci a nebyl schopen platit, jak by to bylo v tomto případě? Nebo bych sehnal práci, kde bych nemohl splácet pevnou částku, protože by mi třeba zbývalo 5 tisíc na živobytí?
Je nějaká možnost, že by splátka se mohla ponížit? Kdybych doložil, že opravdu nemám jak tuto částku splácet? Momentálně mám za 8 měsíců zaplaceno cca 20%
Potom v rozsudku je tento odstavec:
"Soud dále v souladu s § 406 odst. 3 písm. d) IZ uložil plátci příjmu dlužníka, aby prováděl srážku z příjmu dlužníka ve výši 10.000 Kč. Pokud by však aktuální výše přijmu dlužníka v příslušném měsíci neumožňovala provést
srážku ve stanovené výši (dlužníku by zůstalo méně, než představuje částka nepostižitelná výkonem rozhodnutí), provede plátce příjmu srážku pouze v zákonné výši. Pro případ nemoci soud shodnou povinnost uložil i Okresní správě sociálního zabezpečení, která bude dlužníku vyplácet dávky nemocenského pojištění. "
Co to přesně znamená? ˇ
Mohli by jste mi dát radu, co dělat dál v případě změny práce kde bych z 30 čistého spadl na 17? Vždy v práci prvních pár měsíců je horších.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

pokud Vám soud schválil k Vaší žádosti fixní splátku ve výši 10 000, - Kč (tj. srážku ze mzdy v nižší než zákonem stanovené výši), jste povinen každý měsíc hradit na účet insolvenčního správce právě tuto částku.
Pokud v některém z měsíců nemůže zaměstnavatel provést srážku ve výši 10 000, - Kč (což by připadalo v úvahu v měsíci, kdy by Vaše čistá mzdy byla nižší než 16 226, - Kč), musíte v následujících obdobích rozdíl doplatit Vy.
V případě, že změníte zaměstnání a budete mít nižší příjmy, na výši fixní srážky to mít vliv nebude, jelikož pro tuto variantu jste se rozhodl dobrovolně Vy sám a sám jste před podání žádosti o stanovení fixní srážky měl zhodnotit důsledky této žádosti.