Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.378

Dluhy před manželstvím, svatba a společné oddlužení, insolvence manželů

Odesláno: 
Otevřeno 501 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Je v dnešní době lepší uzavřít manželství, když chceme s partnerem požádat o oddlužení? Jde mi hlavně o vyživovací povinnost na partnera. Je pro nás lepší sloučit manželstvím veškeré dluhy a žádat může tim pádem jen jeden? Ten s vyšším příjmem? Teď jsem na rodičovské a pobiram rodičovský příspěvek. Po uzavření manželství, si mě může manžel odepisovat z daní?
Stejně jako naše společné dítě?
Děkuji.
 
Dobrý den,

pokud budete manželé, zákon umožňuje společné oddlužení manželů, kdy se dluhy každého z manželů považují nadále za dluhy společné. Návrh na oddlužení nepodává i tak pouze jeden z manželů, ale oba zároveň, a oba jsou dlužníky – pouze je vedeno jedno insolvenční řízení.
Pokud byste žádali o schválení oddlužení každý jednotlivě, Vy byste na něj s příjmy pouze z rodičovského příspěvku patrně vůbec nedosáhla (nezabavitelné minimum jednotlivce s jedno vyživovanou osobou – dítětem je 7 782, - Kč, tj. pokud není výše rodičovského příspěvku vyšší, nelze z něj srážet).
Ohledně odepisování z daní platí, že lze uplatnit daňovou slevu na manželku v případě, že příjmy manželky nepřekračují 68 000, - Kč hrubého za rok, přičemž rodičovský příspěvek se do tohoto limitu nezahrnuje.

Dále samozřejmě je možné uplatnit daňové zvýhodnění na dítě žijící ve společné domácnosti, přičemž toto zvýhodnění je oprávněn využít pouze jeden z rodičů, žijí-li ve společné domácnosti s dítětem oba jeho rodiče. Váš partner však může využít daňové zvýhodnění na dítě již nyní, toto zvýhodnění není vázáno na manželství rodičů dítěte.