Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.224

Nepřihlášení dlužníkem do insolvence a zrušení insolvence pro nepoctivý záměr dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 471 x
1 odpověď
 
Dobrý den, v březnu 2012 jsme půjčili přátelům větší obnos peněz (345tis) Jejich platební morálka splácení nebyla vůbec dobrá ale něco málo spláceli. Posléze jsem se rozvedla a ex manžel ve vypořádání manželů nechal půjčku mě abych si ji vymohla sama. Smlouva je do 3/18, ale stále dluží 210.000 Kč. Bohužel se ke splácení nemají.
Další věc je že mi zamlčeli insolvenci a oznamili mi to až po 30 dení lhůtě kdy jsem se mohla přihlásit. Prý mě tam NEDALI proto že mi to chtějí vrátit všechno. Ale posléze mi bylo jasné proč to zamlčeli. S mým dluhem by už se nevešli procentně do oddlužnění.
Prý na ně už nemůžu protože jsou v insolvenci atd. Prý pokud budou chtít tak neuvidím ani korunu.
Mám ještě nějakou možnost že své peníze uvidím. Mám podat trestní oznámení? Nebo se pokusit se domluvit a udělat dodatek ke smluvě s prodloužením? Stále jen slibují že to dorovnají. Prodejem bytu z dědictví kdy se chtějí vyplatit i z insolvence. Ale to poslouchám již rok. A stále nic občas mi dají nějaké peníze ale na to kolik dluží opravdu malé částky.
Prosím, jak mám postupovat? Děkuji.
 
Dobrý den,

primárně platí, že dlužníci nejsou povinni informovat věřitele o tom, že na jejich osobu bylo zahájeno insolvenční řízení. Naopak věřitel má být tím, že si toto aktivně hlídá, jelikož insolvenční rejstřík je rejstříkem veřejným.
Pokud však v podaném insolvenčním návrhu neuvedli, můžete namítat, že dlužníci tím sledovali tzv. nepoctivý záměr, který je důvodem pro zrušení schváleného oddlužení.

Pokud byl ve smlouvě sjednán splátkový kalendář a dlužníci jej nedodržují, doporučuji jim písemně sdělit, že dluh zesplatňujete, a vyzvat je k jeho okamžité úhradě. Pokud tak neučiní dobrovolně, pak o tomto informujte jejich insolvenčního správce, jelikož nehrazení závazků více než 30 dní po jejich splatnosti je taktéž důvodem pro zrušení schváleného oddlužení.