Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.351

Dluh vzniklý těsně před rozvodem bez vědomí druhého z manželů a exekuce na SJM

Odesláno: 
Otevřeno 630 x
1 odpověď
 
2016 proběhl rozvod, ale vypořádání SJM neproběhlo (manželé nejsou schopni se dohodnout). Ve společném jmění manželů SJM mají byt.
Manžel si zřejmě ještě před rozvodem vzal půjčky a nyní nesplácí. Manželka o dluzích nevěděla.
Přichází exekuce, které jsou samozřejmě na celý byt. Má manželka nějakou možnost získat byt do svého vlastnictví, tím, že by například jeho dluhy zaplatila? Je možné, že se byt vydraží a zůstatek po odečtení jeho dluhů se podělí dvěma, nebo její půlka je nějak chráněna?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, k Vašemu dotazu stran nabytí bytu – je zde jediná možnost zahájit soudní řízení o vypořádání společného jmění, v němž může manželka žádat, aby soud (za určitých okolností) přikázal byt do jejího vlastnictví; pokud však bývalý manžel dosud nebyl ochoten o rozdělení majetku komunikovat, bude se jednat o zdlouhavé řízení s nejistým výsledkem; byt by za tu dobu mohl již být vydražen. Proto bych rozhodně v daném případě manželce doporučila písemně sdělit věřiteli bývalého manžela, že o dluhu nevěděla a že s ním nesouhlasí a toto současně sdělit exekutorovi, neboť by to za určitých okolností znamenalo dražbu pouze určitého podílu předmětného bytu, pravděpodobně ve výši ½. Pokud by manželka dluh (y) v exekuci zaplatila, byla by situace lepší, byt by se nedražil a ona by měla více času jej získat v rámci uvedeného soudního řízení, s tím, že úhrada společných dluhů by se jí připočetla k dobru. K dalšímu dotazu: v případě vydražení bytu bude částka vyplacena v tzv. rozvrhovém řízení v rámci exekuce mezi přihlášené věřitele povinného manžela a případný přeplatek bude povinnému vrácen; manželka by musela nárok ½ těchto peněz vznést přímo na povinného, resp. opět řešit v soudním řízení o vypořádání společného jmění.
Obecně doporučuji manželce obrátit se v této věci na některého právníka z řad advokátů (http://www.advokatikomora.cz), který jí může poskytnout konkrétní právní rady.