Počet stránek ve webu: 43.133


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.495.184

Insolvenční správce nekomunikuje - jak ho donutit k reagování?

Odesláno: 
Otevřeno 1652 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
od října 2017 se pokouším spojit se svým insolvenční správce a neuspěšně. Když volám na telefonní číslo co mam uvedeno ve svých dokumentech, tak to nikdo nezvedá na email také nikdo neodpovídá i když vím že je email přečtený a ani na doporučený dopis mi nikdo neodpověděl.
Chtěla jsem se zeptat jak je možné, že se mi najednou strhává vyšší měsíční splátka a zůstává mi míň peněz. Dřív se mi to strhávalo z nemocenské dávky a zbývalo mi cca 12 000 Kč a teď se mi to strhává z mateřské a zůstává mi 10 500 Kč.
Nevím si rady a proto jsem se ho chtěla na vše zeptat a proto se s ním pokouším spojit. Velice mě to totiž zajímá jak je možné že mi z mateřské strávají víc a zbyde mí míň než před tím.
Děkuji za odpověd.
 
Dobrý den,

platí, že srážky provádí a za jejich provedení zodpovídá plátce daného příjmu, ve Vašem případě tedy Česká správa sociálního zabezpečení, která peněžitou pomoc v mateřství vyplácí.

Výše srážek z příjmu je tzv. liniová, tj. pokud nyní jsou Vaše čisté příjmy nižší, i Vaše nezabavitelné minimum je nižší. Správnost výpočtu srážky ze mzdy si můžete ověřit v kalkulačce Ministerstva spravedlnosti: https://insolvence.justice.cz/kalkulator-splatek/.

Zároveň upozorňuji, že plátci příjmu jste jako insolvenční dlužník povinna nahlásit počet vyživovaných osob (tj. pokud jste vdaná, tak osobu manžela, a zároveň počet Vašich dětí ve společné domácnosti).
 
Děkuji za odpověd, ale jak mám nahlásit změnu když semnou můj správce nekomunikuje? Děkuji
 
Dobrý den,

aby byla prováděna srážka řádně, údaje o poštu vyživovaných osob je třeba nahlásit plátci příjmu (ve Vaše případě České správě sociálního zabezpečení), nikoliv insolvenčnímu správci.
Zároveň jste povinna změny osobních poměrů povinna hlásit insolvenčnímu soudu – v tomto případě bych ihned zaslala soudu sdělení o tom, že jste porodila, máte tak další vyživovanou osobou a pobíráte peněžitou pomoc v mateřství. A okraj můžete zmínit, že insolvenčnímu správci jste informace již sdělovala, on však dlouhodobě nereaguje.