Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.515.592

Maximální exkuční srážka na plat, mzdu, výdělek 8600 Kč - kolik Kč může účetní strhnout?

Odesláno: 
Otevřeno 639 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
mám několik exekucí na plat přednostní i nepřednostní měsíční výdělek jsem tento měsíc měla 8.650 Kč a účetní mně strhla na exekuce 3.540 Kč, takže mně zbylo 5100 Kč. Je to správný výpočet? jsem sama děti ani manžela nemám, ůčetní mně řekla že se o tom bavit nebude že na to má program a hotovo.
Velice děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

pokud Vaše čistá měsíční mzda činila 8 650, - Kč a jiný příjem nemáte, maximální srážka pro přednostní pohledávky může v roce 2018 činit 1 616, - Kč.

Správnost exekučních srážek si můžete ověřit přímo v kalkulačce Exekutorské komory ČR na adrese: http://ekcr.cz/?p=kalkulacka_1.
 
dobrý den, ještě jednou děkuji, takže mně bude strhávána částka jen na přednostní pohledávku a nepřednostní né? a jak se mám tedy bránit, když účetní mne nechce vyslechnout a ten rozdíl mně vrátit? myslela jsem si že nezabavitelná částka je 6223 Kč a na tu se nesmí sáhnout. děkuji
 
Dobrý den,

základní nezabavitelná částka pro rok 2018 činí opravdu 6.225,33 Kč. Tato částka Vám musí z čisté mzdy zbýt vždy.

Vyzvěte zaměstnavatele, ať Vám zdůvodní, z jakého důvodu byla provedena srážka v takové výši, jelikož máte za to, že zaměstnavatel postupoval v rozporu se zákonem.
Pokud Vám sám nevrátí mylně provedenou část srážky, vyzvěte jej k vrácení neoprávněně sražené částky (ve výši 1.934,- Kč).
Pokud by zaměstnavatel i tak příslušnou část mzdy zadržel (resp. ji vyplatil neoprávněné osobě) neoprávněně, můžete upozornit příslušný inspektorát práce, který zaměstnavateli může uložit pokutu.

V krajním případě může být nevyplacení části mzdy i důvodem k okamžitému zrušení pracovního poměru z Vaší strany (takovou výpověď můžete podat 15. den měsíce následujícího po měsíci, kdy Vám měla být mzda vyplacena), a to se zákonným odstupným.