Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.546.226

Insolvence spoludlužníka a zesplatnění hypotéky kvůli insolvenci, oddlužení

Odesláno: 
Otevřeno 510 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
S bývalým přítelem jsme si vzali hypotéku. Asi po třech letech jsme se rozešli. Bohužel jsme se majetkově nevyrovnali. Já jsem mu asi měsíc před podáním insolvence darovala můj podíl domu. Na katastru jsme to přepsali, ale v bance to přepsat nechtěli z toho důvodu, že bývalý partner byl evidován jako uchazeč o zaměstnání na ÚP ČR. Tak jsem stále vedena v bance jako dlužník, i když dům je celý přepsán na bývalého partnera, který zatím tuto hypotéku hradí.
Mě bylo oddlužení soudem zamítnuto, nebotˇ banka přihlásila celou hypotéku v plné výši na mé oddlužení. Díky tomu jsem nedosáhla na oddlužení, a nyní jsem v konkurzu. Paní insolvenční podala návrh na žalobu, ohledně neoprávněně přiznanému daru mého podílu k soudu. A je to již rok kdy se tato záležitost vůbec neřeší. Zvažovala jsem obrátit se i na ochránce práv v této záležitosti. Takže když to shrnu, je mi strhávána měsíčně daná částka. Chtěla jsem se zeptat, jestli by ještě dodatečně nepomohlo přepsat vše v bance. Nebo jaký jiný postup by byl možný. děkuji za Vaši odpovědˇ Simona Feberová
 
Dobrý den,

jelikož na Váš majetek byl prohlášen konkurs, přešla veškerá dispoziční oprávnění na osob insolvenčního správce. Vámi navrhované „přepsání v bance“ není právně možné, jelikož osobou učiněnou tento úkon je právě insolvenční správce a ten není z povah věci takovýto úkon učinit.

Ohledně podané žaloby na neúčinnost darovací smlouvy se domnívám, že průtahy nebudou na straně insolvenčního správce, nýbrž na straně insolvenčního soudu, neboť jsou insolvenční soudy touto agendou v současné době bohužel přehlceny.
Nezbývá tak než vyčkat rozhodnutí insolvenčního soudu o podané žalobě. Bohužel jiný efektivní postup v současné době dle mne není možný.