Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.517.444

Hypotéka z manželství započítaná do insolvence - vliv rozvodu a splácení hypotéky jedním z manželů

Odesláno: 
Otevřeno 783 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
od 2015 jsem v insolvenci, ale byla mi do ní započítána i hypotéka na barák, kterou jsme si brali s ex manželem, kde figuruji jako spoludlužník. Hypotéka je ze strany ex manžela řádně vždy splácena.
Od 2015 dochází tedy ke splácení hypotéky i z mé strany v rámci pravidelných srážek ze mzdy. Můj dotaz se týká hlavně toho: při rozvodu jsme měli od právníka sepsanou smlouvu o majetkovém vypořádání s tím že celá hypotéka zůstane i s barákem ex manželovi a mě z baráku vyplatí. K vyplacení nedošlo a díky bohužel mé insolvenci (na mou osobu) ke které banka dala bohužel aj zmiňovanou hypotéku na nemovitost patřící mému ex manželovi mi odečítají další peníze navíc za něco co nevlastním (zrušení vlastnictví bylo provedeno na katastrálním úřadu po rozvodu). když jsem se snažila domluvit s ex manželem že jakmile dojde k ukončení mé insolvence budu žádat vyplacení celé částky kterou na jeho hypotéku posílám. řekl mi že se bude bránit a nic mi vyplácet nebude. Od soudu mam jasně napsáno že hypotéka zůstává jen jemu (on bohužel nebyl schopen vyřešit v bance vyjmutí mě z hypotéky), mám potvrzení měsíčních odečtu na hypotéku na jeho barák a beztak mi peníze nechce pak následně vyplatit. Dá se proti tomu nějak bránit???? jsem z toho bezradná neboť se jedná o docela vysokou částku. Děkuji za jakoukoliv odpověď.
 
Dobrý den,

platí, že za závazky vzniklé za manželství odpovídají manželé společně a nerozdílně (neměli-li zúženo SJM).
Pokud ovšem mezi Vámi a manželem byla uzavřena dohoda o vypořádání společného jmění a tato není plněna tak, jak v ní bylo ujednáno, máte právo po bývalém manželovi požadovat to, co Vám náleží.

Pokud tedy hradíte (prostřednictvím insolvence) dluh z hypotečního úvěru, k jehož placení se dohodou o vypořádání společného jmění zavázal bývalý manžel a nikoliv Vy, máte právo požadovat, aby Vám manžel uhradil to, co jste na hypotéku uhradila.
S tímto bych dokonce nečekala ani na ukončení insolvence a již nyní ho vyzvala k úhradě toho, co jste hypotéční bance uhradila (přesnou výši uhrazené částky Vám sdělí V8š insolvenční správce). Pokud neuhradí dobrovolně, můžete s odvoláním na uzavřenou dohodu o vypořádání společného jmění podat na bývalého manžela žalobu na zaplacení.