Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.517.372

Exekuce na korespondenční adrese dlužníka - může se to stát?

Odesláno: 
Otevřeno 1717 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
syn se 2010, když mu bylo 20 let odstěhoval někam na pronájem. Posléze jsme zjistili, že mu narůstají dluhy na zdravotní pojišťovně a různé pokuty DPmB a podobně.
Jelikož jsme se báli exekutorů, nechali jsme mu úředně zrušit trvalé bydliště a je hlášený na úřadě (bezdomovecký trvalý pobyt).
Celou dobu se životem protlouká různě, spíš nepracuje, střídá různé podnájmy a podobně.
07/2017 se mu stala nehoda, v opilosti lezl do druhého patra a spadl. Roztříštil si kotník a zápěstí. Byl opět bez práce a nahlásil se na úřadě práce ČR a pobíral sociální dávky s tím, že korespondenční adresu udal tu naši.
Nebydlí u nás jen mu k nám chodila pošta a složenky, které jsem mu předávala.
Včera (08.02.2018) u nás zazvonili exekutoři s tím, že si ho dohledali podle adresy a vymáhají dluh.
Chtěla bych vědět jak moc se máme bát jesliže s tím syn nezačne nic dělat.
 
Dobrý den, Váš syn má sice trvalé bydliště na městském úřadě, avšak v případě provádění exekuce může být dle zákona majetek povinného zjištěn a zajištěn všude tam, kde dle objektivních okolností může mít, resp. má povinný svůj majetek. Vzhledem k tomu, že na městském úřadu tomu tak být z podstaty věci nemůže, exekutor dospěl k závěru na základě informace z Úřadu práce, že bydlí či si alespoň chodí pro poštu k Vám, což je bohužel dostatečný důvod k tomu domnívat se, že u Vás má i nějaký majetek. Za daných okolností doporučuji jednak pokusit se zjistit, kde Váš syn bydlí a tuto adresu nahlásit exekutorovi, jednak žádat od syna, aby Vaši adresu vedenou na Úřadě práce zrušil, ale především připravit si všechny doklady o nabytí Vašeho hodnotnějšího majetku ve Vašem bytě, neboť shora uvedené Vás bohužel nechrání před možností, že exekutor k Vám přijde a zajistí především hodnotné (dobře prodejné) věci nalezené na místě. Jejich vlastnictví se pak na místě nezkoumá, musíte následně uplatnit u exekutora návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu s doložením, že tyto věci vlastníte Vy nebo Váš manžel, resp. že jsou součástí Vašeho společného jmění.