Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.536.353

Pronajímatel nezvěstný, nedostupný, nezastižitelný - kam poslat nájem, nájemné?

Odesláno: 
Otevřeno 1032 x
3 odpovědi
 
​Dobrý den.
Mám 02/2017-02/2018 pronajatou garáž. Majitel, starý pan chtěl, abych platil vždy měsíčně, hotově. Zapisoval si platby k sobě do notýsku, já mu je tam podepsal.
O pronájmu jsme sepsali smlouvu, kde stojí, že budu garáž užívat s platbou 800 Kč/měs. Je to už 5 měsíců, co mi majitel nezvedá telefon, nepíše SMS a na adrese nikdo není.
Soused mi řekl, ze vůbec nevi co s ním je, schránku má plnou a nikde nikdo. Jiný kontakt na něj není. Myslíme si, že se mu možná něco stalo a je hospitalizovany například. Číslo už není dostupné.
Co bych měl dělat v situaci, kdy garáž užívám, ale není komu platit nájem a ani například nevím, jestli pán ještě žije a byt i s garáží neni například prodaný. Nerad bych byl vystaven nějakým postihum. Takto například ani nevím, jak nájem správně ukončit.
Dekuji.
 
Dobrý den, ve Vámi popisovaném případu, při vyčerpání jiných způsobů hledání dotyčné osoby, Vám doporučuji zjistit na katastru nemovitostí, zda je Vámi uváděný byt s garáží stále ve vlastnictví stávajícího pronajímatele či někoho jiného a dle toho dále postupovat. Pokud osobu dalšího vlastníka neztotožníte či bude-li vlastníkem stále původní pronajímatel, můžete nájemné za užívání garáže z opatrnosti vkládat do soudní nebo advokátní úschovy než si je bude moci vyzvednout stávající vlastník či jeho nástupce. Zvážila bych rovněž z opatrnosti oznámení o pohřešování dotyčné osoby na Policii ČR.
 
Děkuji Vám za rychlou odpověď. Již jsem v katastru ověřil, ze pán je stále majitelem nemovitostí. Zjistil jsem rovněž na katastru jména Výboru SVJ a pokusím se je osobně či písemně kontaktovat s žádostí o informace o situaci.
Jakým způsobem postupovat při soudní úschově a lze sumu z ní pak vyjmout, bude-li třeba? Nemůže někdo takto uvalit exekuci na můj majetek?

Děkuji,
 
Dobrý den, postup při řízení o úschově upravuje ust. § 289 a násl. zákona č. 292/2013 Sb. o zvláštních řízeních soudních. Složením peněžní částky do soudní úschovy zaniká závazek složitele jeho splněním; prostředky, které nebudou vybrány, propadnou následně státu. Pokud svůj závazek takto či jinak nesplníte, není vyloučeno, že se jeho splnění bude věřitel v budoucnu domáhat, v krajním případě i exekučně.