Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.514.216

Insolvence a deponovaný plat, mzda, výplata

Odesláno: 
Otevřeno 2518 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
mám povoleno od 7/2017 oddlužení, žádně jsem zasílala ins. spr. měsíční zálohy. V 10/2017 mi isn. spr. deponoval výplatu a já jsem stále ze svého životního minima zasílala poplatek ins. spr. neboť jsem se obávala nepovolení oddlužení. Avšak peníze nemám a ze životního minima již nemůžu vše platit, výplata stále deponovaná a stále ani v 1/2018 není rozhodnuto soudem o oddlužení formou splátkového kalendáře.
Dotaz spočítá v to, zda může ins. spr. deponovat výplatu a v podstatě mi nařídit ze životního minima mu platiti měsíční zálohy, i když mi nesmí na životní minimum sáhnout? Jaké jsou důvody k deponaci výplaty? Mě ins. spr. tvrdil, že jsem měla exekuci, proto deponoval výplatu, ale já jsem exekuci neměla a nemám. Kdo poté dostane deponovanou výplatu? Má stále platit poplatek ins. spr. ze životního minima, proč si nemůže tento poplatek vzít z deponované výplaty?
děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

insolvenční správce postupuje správně, jelikož do rozhodnutí o schválení oddlužení není oprávněn o nich rozhodnout.
Je tedy opravdu nutné vyčkat rozhodnutí soudu o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře.
Deponované srážky ze mzdy za období od zahájení insolvenčního řízení do schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře následně Vám insolvenční správce vyplatí, neboť tyto srážky náleží Vám.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď.
Nicméně mám ještě jeden dotaz, ty srážky mi je povinen vyplatit ins. spr. nebo zaměstnavatel? Jsem povinna tyto srážky přeposlat ins. spr. ? Mám ponětí, že si nesmím ponechat žádný jiný příjem.
 
Dobrý den,

v tuto chvíli by správně měl mát na svém účtu zaměstnavatel a deponovat je do rozhodnutí soudu o schválení oddlužení.
Poté je vyplatí zaměstnavatel Vám napřímo, anebo je vyplatí insolvenčnímu správci, který je však vydá Vám. Mzdové účetní se tak pojišťují proti pochybení, kdy by vyplatili částku dlužníkovi a neměli.
 
Dobrý den, děkuji za odpověď.
Nicméně jsem povinna tyto prostředky dát do insolvence nebo si je mohu ponechat.
 
Dobrý den,

srážky ze mzdy provedené v období od zahájení insolvenčního řízení až do vydání usnesení o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře, resp. do zahájení plnění splátkového kalendáře, náleží výlučně Vám.
 
Dobrý den,
vím, že jsem již asi tím otravná, ale můžete mi napsat jaké je to ust. z ins, zákona? Mě tvrdí ins, správkyně něco jiného. V červnu jsem podala návrh, povolení oddlužení bylo 31.7.2017, do dnešního dne nebylo rozhodnuto usnesením o spl. kalendáři, nicméně v říjnu 2017 mi byla deponována výplata. Ins, spr. uvedla, že by se mělo jednat o vrácení peněz za období od června do července, to mi ale výplata deponována ještě nebyla. Dle nového zákona od 1.7.2017 je tam prý povinnost pro zaměstnavatele deponovat výplatu...tak nevím jestli na ty peníze mám nárok nebo ne.
Děkuji
 
Dobrý den,

ust. § 229 insolvenčního zákona určuje, kdo má dispoziční oprávnění k majetku dlužníka v jakém období, přičemž toto ustanovení nebylo od roku 2014 nijak měněno.
Srážky ze mzdy provedené po zahájení insolvenčního řízení (tj. u Vás ode dne 14.06.2017) do zahájení splátkového kalendáře náleží Vám.

Ve obdobné věci již rozhodoval např. Vrchní soud v Olomouci rozhodnutím č. j. 2VSOL 327/2012-B-71 (KSBR 31 INS 3579/2010), který shrnul, že srážky ze mzdy provedené mezi zahájením insolvenčního řízení a povolením oddlužení náleží v případě, že je schváleno oddlužení plněním splátkového kalendáře dlužníkovi a v případě, kdy by bylo schváleno oddlužení zpeněžením majetkové podstaty tak věřitelům prostřednictvím insolvenčního správce.
Zároveň platí, že po povolení oddlužení dne 31.07.2017 by neměl zaměstnavatel z Vaší mzdy již žádné další srážky provádět.