Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.574

Insolvence a dědictví, dědění družstevního bytu - co se bude dít?

Odesláno: 
Otevřeno 926 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
chci se zeptat, od září 2016 jsem v insolvenci. Platím řádně a návrh byl sestaven tak, že bydlím u otce a přispívám mu pouze 2.000 Kč na bydlení. Návrh mi byl tedy schválen s tím, že splatím 60% svých závazků.
V srpnu 2017 mi tatínek zemřel a nyní je v řešení dědictví. Do dědického řízení vstupuje členský podíl na družstvu týkající se bytu ve kterém nyní již sama žiji. Dědictví se bude dělit mezi 2 dědice, mne a sestru.
Insolvenční správce mi sdělil, že jsou pouze 2 možnosti jak s bytem naložit, buďto jej zdědím já a ihned se byt zpeněží a nebo má sestra s tím, že mne půlkou tržní hodnoty vyplatí. Má otázka zní, zda mohou členský podíl zdědit 2 osoby, abych o byt nepřišla, jelikož sestra není v situaci, kdy mne vyplatit může a mě velmi záleží na tom, abych v bytě zůstala, jelikož je zde nízké nájemné a je to jediné co mi po tatínkovi zbylo.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

od 01.01.2014 zákon spoluvlastnictví družstevního bytu umožňuje. Družstevní podíl byste tak se sestrou měli jak spoluvlastníci, přičemž spoluvlastníci takového bytu se pak stávají společnými členy v bytovém družstvu.
Zákon ovšem také dává jednotlivým bytovým družstvům možnost, aby spoluvlastnictví družstevních bytů zakázaly (toto naleznete ve stanovách Vašeho bytového družstva).

Ve Vašem případě by „vyplacení“ Vaší sestrou nic neřešilo, v tom případě by družstevní podíl nabyla jako celek pouze sestra a Vy byste neměla k bytu žádná práva.
Bohužel v insolvenčním řízení máte povinnost všechny hodnoty získané dědictvím vydat insolvenčnímu správci ke zpeněžení.
 
Děkuji za rychlou odpověď. Znamená to tedy, že se můžene u notáře dohodnout tak, že byt připadne sestře a já nebudu muset vůbec řešit dělení?
Děkuji
 
Dobrý den,

pokud ovšem byt připadne pouze sestře, ona Vás bude muset tzv. vyplatit, tedy já bude určeno uhradit Vám polovinu hodnoty členského podílu.
Pokud byste se svého dědického podílu ve prospěch sestry vzdala, bude toto vzdání se neplatné, neboť k němu byste potřebovala výslovný souhlas insolvenčního správce.