Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.386

Insolvence a odstupné - patří odstupné zaměstnanci nebo insolvenčnímu správci?

Odesláno: 
Otevřeno 5351 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám dotaz ohledně odstupného a insolvence.
Bohužel se pro mne ruší poslední pracovní místo (firma končí), kde jsem pracovala 19let. Mám nárok na odstupné v počtu 3 měsíců. Účetní mi sdělila, že odešle celou částku insolvenční správkyni a já nebudu mít de facto z čeho přežít, než si seženu jinou práci. Úřad práce mi podporu neposkytne s ohledem na vyplacené odstupné. Prosím o informaci, zda je to možné, pokud nemá pravdu, prosím informaci, jak dál postupovat.
Děkuji a přeji hezký den,
Mirka
 
Dobrý den,

postup zaměstnavatele je v tomto ohledu správný.

Vy však o výši skončení pracovního poměru a odstupném ihned (!!! ) informujte svého insolvenčního správce a předložte mu výplatní pásku (až ji budete mít k dispozici), ve kterém je zahrnuto i odstupné, s tím, že žádné návazné zaměstnání jste nenašla a s ohledem na vyplacené odstupné Vám v následujících 3 měsících žádná podpora v nezaměstnanosti vyplácená Úřadem práce ČR nenáleží.

Insolvenční správce rozdělí částku, kterou Vám zaměstnavatel strhne, do období čtyř měsíců, a v každém jednotlivém měsíci v případě, že stále nenaleznete nové zaměstnání, Vám je povinen vyplatit nezabavitelnou částku.
Tedy pokud Vám náleží odstupné v čisté výši 45 000, - Kč, tak správce toto odstupné rozpočte do 3 měsíců a v každém měsíci vypočítá nezabavitelnou částku z částky 15 000, - Kč, kterou Vám zašle, a zbytek rozvrhne mezi nezajištěné věřitele.