Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.445.282

Exekuce z bývalého manželství a přechod do nového manželství a na nového manžela, manželku

Odesláno: 
Otevřeno 529 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Chtěla jsem se zeptat, jestli může exekuce z bývalého manželství zasáhnout do mého nového manželství. Roku 2015-2017 jsem byla v manželství, ve kterém se objevily dluhy. Všechno to byly závazky bývalého manžela, které vznikly před uzavřením sňatku.
2016 mi byl obstavený bankovní účet, který je zablokovaný do teď. Jsou na něj uvaleny 4 různé exekuce. Na všechny jsem podala žádost na částečné zastavení exekuce. Nevím jak dál.
Nyní mám přítele, se kterým čekám dítě, termín mám v 04/2018.
Chtěli jsme se vzit, kvůli otcovství, jelikož se dítě narodí ve 300 denní lhůtě, podle níž by bylo dítě bývalého manžela. Má otázka tedy zní, kdybychom se s přítelem vzali, mohli by exekutoři např. zabavit majetek v mém novém manželství. ?? Přítel si chce vzít hypotéku, koupit dům aby nás zaopatřil, ale bojí se že by nám to mohli "olepit". Proto navrhuje předmanželskou smlouvu a podobně. To se ale moc nelíbí mě.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den, bez bližší znalosti Vašeho případu Vám mohu obecně sdělit, že pokud jsou exekuce vedeny pouze na bývalého manžela pro dluhy vzniknuvší před uzavřením manželství, je možno postihnout vedle společného jmění s bývalým manželem z jeho výlučného majetku za určitých okolností pouze jeho účet, což je i Váš případ. Pokud jste podala návrh na částečné zastavení vedení exekuce postižením Vašeho účtu, vyčkejte rozhodnutí exekučního soudu, který bude o věci rozhodovat (doporučuji se aktivně soudu či exekutora dotazovat na stav řízení, neboť jste jeho účastníkem). Pokud jde o nové manželství, nově vzniklé společné jmění by za Vámi popsaných okolností postiženo být nemělo, avšak je nutno chápat obavy a opatrnost Vašeho přítele, neboť postup exekutora nelze předjímat a i kdyby vydal případné exekuční příkazy neoprávněně, znamenalo by to pro Vaši novou rodinu zbytečné nepříjemnosti a komplikace. Za daných okolností Vám tak lze doporučit, abyste přeci jen uvažovala o předmanželské smlouvě, v níž si můžete sjednat např. manželský majetkový režim vyhrazující vznik společného jmění ke dni zániku manželství. Smlouva o manželském majetkovém režimu vyžaduje formu veřejné listiny - notářského zápisu. Pro více informací se proto případně obraťte na některého z notářů v okolí Vašeho bydliště.