Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.655

Exekuce na potomka a odpovědnost rodičů za jeho dluhy

Odesláno: 
Otevřeno 496 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
žijeme s manželem v bytě v osobním vlastnictví. Syn studuje vysokou školu, tedy VŠ. Bydlí v nájmu v místě studia. Dcera začala v roce 2013 podnikat jako fyzická osoba podnikající dle živnostenského zákona nezapsaná v obchodním rejstříku. Nemá žádné zaměstnance.
Sídlo obchodní firmy a trvalé bydliště má stále u nás, i když u nás již od roku 2013 nebydlí – bydlí v nájmu mimo naše bydliště. Firma sídlí v místě jejího současného bydliště (nájemní byt).
Počátky podnikání jsou samozřejmě složité, snažíme se v rámci možností pomáhat, dcera tvrdí, že je stále vše vpořádku. Podniká už 2014-2018 a stále je to na hranici „uživení se“. To se nám již zdá dlouho a obáváme se, že nám ne úplně vše říká – což sice na jednu stranu chápeme, je to její firma, ale na druhou stranu máme obavy, aby vše neskončilo špatně pro ni a i pro nás. Vybrala si oblast podnikání, která je sice velmi zajímavá a moderní, ale na malém městě velmi náročná především na finance, protože klientela zde je trochu jiná.
Potřebovali bychom poradit ve třech záležitostech, na které nejsme schopni najít nikde přesnou odpověď:
1. Jak je to v případě, že dcera nebude schopna splácet bankovní půjčky – některé má na svoji osobu, některé na firmu – je v tom asi rozdíl. Může přijít exekutor k nám domů? Doma dcera už nic nemá (ani pokoj, oblečení…)
2. Jak je to v případě, že nebude zvládat platit sociální pojištění? Nebo jej bude platit jen částečně. Platí i zde nějaká exekuce?
3. Jak je to s ošetřením u lékaře, nebo v nemocnici v případě, že nebude zvládat platit zdravotní pojištění nebo jej bude platit jen částečně a bude potřebovat nějaký zákrok (např. šití, operace, výhledově porod), nebo se jí stane úraz (úrazové pojištění má uzavřeno, to platíme my, ale to nepokrývá náklady na zákrok).
Děkuji
 
Dobrý den, k dotazu č. 1: Pokud Vaše dcera podniká jako fyzická osoba, ručí za dluhy z podnikání veškerým svým majetkem; „firma“ je název podniku Vaší dcery a nemá právní subjektivitu. Pokud má Vaše dcera u Vás trvalé bydliště, je pravděpodobné, že v případě vedení exekuci proti ní jako povinné by exekutor přišel na tuto adresu za účelem soupisu movitých věcí Vaší dcery. Je bohužel nerozhodné, že zde nebydlí, neboť exekutor by vycházel z údaje o trvalém bydliště z evidence obyvatel. Pokud by k Vám přišel a zabavil Vaše věci (na místě se o jejich vlastnictví zpravidla nerozhoduje), pak byste se museli bránit návrhem na vyškrtnutí věci ze soupisu a prokázat Vaše vlastnické právo k těmto věcem. K dotazu č. 2: v případě nehrazení či jen částečného hrazení povinného zdravotního a sociálního pojištění vydávají dotčené instituce platební výměry, na jejichž základě může být vedena exekuce. Dotaz č. 3 se netýká exekuce, obraťte se prosím na příslušnou zdravotní pojišťovnu.