Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.537.274

Dluhy budoucí manželky a vliv na manžela po svatbě, sňatku - odpovědnost manžela za dluhy nové manžleky

Odesláno: 
Otevřeno 351 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2009-2013 jsem podnikala jako fyzická osoba. Podnikání se nevydařilo a já jsem se během několika následujících let dostala do dluhové pasti - exekuce už dosáhly takové výše, že nejsou splatitelné a jelikož nic nemám a můj příjem je pouze rodičovský příspěvek, nedosáhnu ani na insolvenci.
I přes tyto komplikace bychom se chtěli s dlouholetým partnerem v roce 2018 brát.
Existuje nějaká možnost jak ochránit jeho příjmy a majetek před zásahem exekutora? Např. předmanželská smlouva a podobně? Moc děkuji za odpověď. Lucie
 
Dobrý den Lucie, dostala jste se bohužel do nepříjemné situace a vzhledem k tomu, že současná právní úprava umožňuje částečnou úhradu dluhů vzniklých již před manželstvím majetkem ve společném jmění, doporučovala bych Vám přistoupit před vstupem do manželství ke sjednání předmanželské smlouvy, v níž si můžete s nastávajícím manželem sjednat manželský majetkový režim, který pro něj a de facto i pro Vás „bezpečnější“. Může spočívat v režimu oddělených jmění nebo v režimu vyhrazujícím vznik společného jmění ke dni zániku manželství. Smlouva o manželském majetkovém režimu vyžaduje formu veřejné listiny - notářského zápisu. Pro více informací se proto obraťte na některého z notářů v okolí Vašeho bydliště.