Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.519.094

Insolvence bývalého manžela a splácení dluhů manželkou (matka samoživitelka) - jak z toho ven?

Odesláno: 
Otevřeno 522 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
exmanžel, tedy bývalý manžel si vzal půjčku 5.000.000, - v době manželství. Jsem pod tím podepsaná. Jsme rozvedeni od 02/2016. Teď mě obesílá soud i jeho. Problém je, že on má trvalé bydliště na úřadě a nepřiznává plat, mzdu ani jiný výdělek.
Já mám dvě děti malé ve své péči, alimenty 4.000,- na obě a splácím byt.
Vůbec nevím, co mám dělat. On vyhlásí insolvenci a na mě a děti padne celý tento nesplatitelný dluh? Nemám peníze ani na advokáta, abych se bránila, i když mi každý říká, že to prostě budu muset platit já.
Můžete mi nějak poradit, co mám dál dělat? Jsem v zoufalé situaci, bojím se, aby mi nevzali byt, neobstavili mi výdělek, tedy mzdu. Nejhorší na tom je, že se vlastně soudíme s mojí rodinnou.
Moc Vám děkuji za radu.
 
Dobrý den,
bohužel pokud jste neměli jakkoliv upravené společné jmění manželů, platí, že manželé odpovídají za dluhy vzniklé v manželství společně a nerozdílně.
Obávám se, že i pokud byste finance za advokáta vynaložila, i tak byste v tomto ohledu spor nevyhrála; tím spíš, že jste o půjčce věděla.
Pokud bývalý manžel podá návrh na oddlužení (ačkoliv i tak by musel nějaké doložitelné příjmy mít), bohužel Vám nezbyde nic jiného, ne učinit stejný krok, pokud nejste takový dluh schopna uhradit.