Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.528.113

Darovací smlouva peněz dlužníkovi v insolvenci - co když dárce přestane splácet?

Odesláno: 
Otevřeno 776 x
1 odpověď
 
Dobrý den, chtěl bych se zeptat mezi mnou a teď už bývalou partnerkou jsem uzavřel smlouvu o důchodu. Když jsem byli spolu. Částku jsem platil já. Teď už spolu 06/2017-01/2018 nejsme a teď si čásku posílá jakoby za mě, ale platí si to ona ze svého. (tak jsme se společně ústně domluvili a na účet insolvenčního správce posílá dotyčný obsah peněz.)
Hrozilo by mi nějaké nebezpečí, kdyby ona přestala ten důchod platit? Já jsem chtěl od důchodu odstoupit, dát výpověď ale ona nechce. Ústně mi slíbila že si to bude platit a tohle jí doporučila i její právnička.
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,

pokud by částka z uzavřené smlouvy o důchodu nebyla na účet majetkové podstaty vaší bývalou partnerkou hrazena, vystavujete se riziku, že Vám insolvenční správce vyzve, abyste smlouvu řádně plnil.

Zároveň by sama Vaše bývalá přítelkyně mohla po Vás částky požadovat, jelikož jste se k jejich hrazení smluvně zavázal a nehradíte je.

Jelikož sám netušíte, zda a jak pravidelně částku k rukám insolvenčního správce zasílá, doporučovala bych Vám uzavřenou smlouvu o důchodu vypovědět. Originál výpovědi je vhodné zaslat jak insolvenčnímu správci Vaší bývalé přítelkyně, tak insolvenčnímu soudu.
Na Vaší bývalé přítelkyni pak bude, aby soudu prokázala, že je schopna si zdroj dalších příjmů obstarat jinak (např. uzavřením smlouvy o důchodu s jinou osobou).