Počet stránek ve webu: 43.141


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.509.202

Založení firmy dlužníkem v insolvenci - může to dlužník udělat nebo ne?

Odesláno: 
Otevřeno 1152 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
od 10/2016 jsem v insolvenci (již po přihlášení a schválení soudem). Podnikám jako OSVČ. Začíná se dařit a chci založit firmu.
A proto se táži mohu si založit firmu - vím že mohu být jednatel.
Děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

za určitých okolností je založení s. r. o. v případě, že Vám bylo schváleno oddlužení plněním splátkového kalendáře, možné i v průběhu insolvenčního řízení. Dřívější prvotní překážka spočívající ve výši základního kapitálu nyní již překážkou není, když základní kapitál může činit pouhou korunu

V případě konkursu anebo oddlužením zpeněžení majetkové podstaty dlužníka by toto možné zcela jistě nebylo, v těchto případech přechází dispoziční oprávnění k majetku na osobu insolvenčního správce.
Bude však třeba pečlivě zkoumat, jestli nesplňujete některou z překážek provozování živnosti stanovené v ust. § 8 zákona č. 455/1991 Sb. , o živnostenském podnikání.

Všeobecně bych však tento postup nedoporučovala. Zároveň se domnívám, že kdyby společnost jakýkoliv svůj závazek nesplnila, bylo by možné toto vztáhnout na Vaši osobu, což by znamenalo, že by soud eventuálně mohl Vaše oddlužení zrušit, jelikož na sebe nesmíte ani v oddlužení podle insolvenčního zákona přijímat řádné nové dluhy.