Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.444.550

Exekuce pro dluh Cetelem - dlužník v zahraničí, vymáhání dluhu exekutorem v zahraničí - průběh

Odesláno: 
Otevřeno 905 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Před delší dobou jsem si zřídil tehdy populární kartu Cetelem.
Výše úvěru byla 55ti korun.
Kartu jsem řádně splácel minimální částkou (2400 Kč) ovšem poněkud měn zaráží strhavani úroků. Totiž po uzavření měsíce se do historie plateb připsalo pouze 1200 Kč, RPSN je veřejně udáváno jako 22,68 %.
Čas od casu posílám na účet i vyšší částky, ale opět je následně připsána pouze půlka.
Mám tedy chápat, že v příkladu 55ti tisíc Kč dlužné částky jednorázově odešlu 50.000 Kč a následně mi bude připsáno opět jen polovina? To mi upřímně zavání lichvou.
Troufal bych si říct, že v daném měsíci se úrok odečítá z minimální částky ovšem nic konkrétního v Obchodních podmínkách ani ve smlouvě není uvedeno.
V opačném případě, tedy nesplácení pak (s notnou dávkou nadsázky) raději peníze vyberu a uletím kamsi za hranice, jelikož mimo území ČR - případný exekutor nemá žádné pravomoce a a dle zákonných postupů mne musí nejprve najít, následně zjistit prokazatelný majetek a spojit se s tamním exekutorem. Plus podat žalobu s obsílkou v rodném jazyce. A pokud mě paměť neklame, i proti této žalobě se mohu do 30ti dnů odvolat a celý proces s exekucí musí začít znovu.
Jistě, že jsem řádný občan a nehodlám si nijak komplikovat život. Ovšem zajímá mě tedy Váš profesionální názor na: 1) Možnosti vyjádření nesouhlasu, popr."nejlacinejsi" postup pro zbavení se karty.
A za 2) Jaké jsou vlastně možnosti, když mi dlužník zmizí za hranice a já zjistím stát jeho pobytu. Resp. jaký je skutečný exekuční postup po soudním rozhodnutí?
Předem velice děkuji za odpovědi.
 
Dobrý den, k Vašemu dotazu 2) uvádím: pokud má dlužník majetek na území ČR (byt, auto, účet), je možno exekuci vést i v případě, že se dlužník nezdržuje na území ČR, avšak je nutno mu účinně doručovat příslušná rozhodnutí soudního exekutora, tj. musí být známa adresa dlužníka v zahraničí a dlužník si musí zásilky přebírat. Pokud má dlužník majetek v zahraničí, může soudní exekutor dále požádat v rámci mezinárodní dohody s danou zemí o poskytování právní pomoci tamního soudního exekutora o exekuci dlužníkova majetku tam. Další možností je, že pokud splníte dané podmínky, lze v ČR žádat o vydání evropského exekučního titulu nebo evropského platebního rozkazu, které lze uznat a vykonat i v jiném členském státě EU. Exekuci pak vykonává na návrh oprávněného místní soudní exekutor podle práva toho státu, ve kterém je majetek dlužníka. Pro tento postup bych doporučovala využít právních služeb advokáta (http://www.advokatikomora.cz).
Ohledně části Vašeho dotazu 1), který se netýká výkonu exekuce, svůj dotaz prosím uložte do formuláře na stránce http://www.poslatdotaz.cz.
Dotazy přijímáme každý lichý týden v pondělí po 10. hodině.
Máte také možnost zeptat se právničky v online chatu. Ten je k dispozici každý sudý týden v sobotu mezi 9. -11. hodinou na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/chat.html.