Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.523.026

Insolvence, oddlužení a darování podpory od osoby blízké

Odesláno: 
Otevřeno 740 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
syn bude žádat o oddlužení. Jelikož má pracovní smlouvu na dobu určitou 1 rok. Prý musí mít dárce podpory.
Chtěla jsem se zeptat, jestli může být smlouva napsána v tom smyslu, že mu budem platit podporu, ale pouze ve chvíli kdy nebude mít stálý příjem, bude bez práce. a jestli platit jemu na účet nebo insolvenčnímu správci.
Asi takto: "Dárce se zavazuje po dobu trvání insolvence obdarovaného podporovat. Dárce se zavazuje obdarovanému platit k jeho rukám měsíčně peněžitou podporu ve výši 2.500,- Kč vždy do 20. dne kalendářního měsíce a to pouze v měsících kdy obdarovaný nebude mít zaručený stálý příjem tzn. bude nezaměstnaný."
Děkuji a přeji hezký den. L. Horká
 
Dobrý den,

domnívám se, že v případě, kdy syn je zaměstnaný na dobu určitou, není nutné, aby mu třetí osoba paralelně přislíbila podporu formou daru.

Vámi uvedená formulace je sporná, jelikož zákone vyžadovaná podpora má vykazovat prvky stálosti, a nikoliv nahodilosti vlivem jiných okolností – nezaměstnanosti.

Pokud aktuální příjmy syna dostačují k tomu, aby mu bylo oddlužení povoleno, nepovažuji uzavření darovací smlouvy z potřebné. To bych učinila až v případě, kdy by k tomu byl syn soudem vyzván.