Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.138

Dědění, zdědění nemovitosti - substituční jmění, majetek?

Odesláno: 
Otevřeno 1700 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
získala jsem 1988 jako dědictví po svém otci rodinný dům, ve kterém žiji dodnes. Bohužel si ale nepamatuji jakým způsobem jsem ho zdědila a zdá se to tedy týká substitučního jmění. Jde to někde vyhledat?
Například na katastru nemovitostí? A chápu správně ze substituční jmění je i darovací smlouva? Chci barák darovat v budoucnu mé dceři.

Děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, to o jaký dokument jde zjistíte z úplného výpisu z listu vlastnictví, který si můžete nechat pořídit buď přímo na katastru nemovitostí, kde se můžete dohodnout i přímo na nahlédnutí do katastru nemovitostí, za účelem pořízení této listiny (zřejmě tedy usnesení o dědictví po Vašem otci) a nebo na poště či jiných úřadech v rámci služby czech point a následně se poté dohodnout i telefonicky s katastrálním úřadem na nahlédnutí do spisu.
Substitučním jměním je vše co je Vašim výlučným majetkem a nenáleží tedy do SJM, jedná se zejména o majetek získaný dědictvím z roku 1998 nebo darem do Vašeho výlučného vlastnictví.
 
Dobry den,
a pokud jsem dedictvi ziskala pred rokem1998 jak zminujete, take plati, ze jde o substitucni jmeni? Dekuji
 
Dobrý den, substituční jmění je novým institutem dědického práva upraveným v ust. § 1512 – § 1521 občanského zákoníku účinného od 1. ledna 2014. Pokud jste získala dědictví dříve, nejde o substituční jmění.
 
Dobry den,
nejak nerozumim Vasim odpovedim o substitucnim jmeni. V jedne se zminujete o roce 1998 a ve druhe o roku 2014. Muzete mi teda konkretne vysvetlit zda dedictvi, ktere jsem z dedila po svem otci v roce 1997 je ci neni substitucni jmeni??? Dekuji
 
Dobrý den, dědictví nabyté v roce 1997 není substituční jmění, neboť tento institut v daném roce v zákoně neexistoval.