Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.965

Zvýšení platu, mzdy a vliv na exekuci, exekuční srážky - kolik Kč zbude na nájem a jídlo?

Odesláno: 
Otevřeno 528 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
od 2016 mám novou práci a mám exekuci na plat - jsem rád, že se mi to takto strhává mám alespoň dobré svědomí.
Můj čistý příjem 12 000 Kč a srážky z exekuce jsou 2x 2.450 Kč, takže mi z platu zbývá jen zhruba 7000 Kč, z toho platím nájem na ubytovně který činí 4.300Kč a zbyde mi na jídlo, ošacení ad. pouze 2.700 Kč.
Chtěl bych se tedy zeptat, když si najdu lepší práci kde bude plat alespoň 20 000 Kč je možné, že mi zůstane z platu víc peněz, nebo mi exekutoři strhnou tolik aby mi zůstalo zase pouhých 7.000 Kč?
Předem děkuji za Vaší odpověď.
 
Zdravím Vás, k správnému výpočtu exekučních srážek z příjmů potřebuji vědět i to, zda jste ženatý a zda s Vámi sdílí společnou domácnost nezaopatřené děti. Bez toho Vám správnou výši srážek ze mzdy neřeknu, a rovněž i to, zda jsou Vaše exekuce přednostní či nepřednostní. Jinak obecně platí to, že čim vyšší mzda, tím vyšší částka zbude povinnému k úhradě jeho potřeb.
 
Omlouvám se, zapoměl jsem dodat svůj rodinný stav, jsem svobodný, bezdětný a bydlím sám.
 
Zdravím Vás, jsou Vaše exekuce přednostní (daňové pohledávky, druh na sociálním či zdravotním pojištění) nebo nepřednostní (dluhy z běžných půjček a spotřebitelských úvěrů). I tato skutečnost velmi výrazně ovlivňuje výši exekučních srážek ze mzdy.
 
Dluh vznikl z jednoho nezaplaceného zdravotního pojištění, ta další z neuhrazení paušálu operátora. Žádné půjčky jsem nikdy neměl.
 
Zdravím Vás, to znamená, že jedna Vaše exekuce je přednostní (zdravotní pojištění) a druhá nepřednostní. Při čisté mzdě ve výši 12.000,- Kč měsíčně, by Vám měla být jako povinnému vyplacena částka ve výši 8.104,- Kč a částka ve výši 1.948,- Kč by měla být poukázána na úhradu přednostní exekuce a částka ve stejné výši 1.948,- Kč by měla být poukázána na úhradu nepřednostní exekuce.
Při čisté mzdě ve výši 20.000,- Kč by Vám měla být vyplacena částka ve výši 9.233,- Kč (tato částka je dle mého názoru maximální nazabavitelná částka) a na přednostní exekuci by měla být poukázána částka ve výši 3.077,- Kč plus částka ve výši 4.613,- Kč, která je zabavitelná bez omezení, tedy celkem 7.690,- Kč a na úhradu nepřednostní exekuce by měla být poukázána částka ve výši 3.077,- Kč.