Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.271

Insolvence manžela a exekuce na manželku pro náklady exekučního řízení

Odesláno: 
Otevřeno 972 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli může exekuce mého manžela, která vznikla 2014 před uzavřením manželství přejít na mě, i když je manžel 4 měsíce v insolvenčním řízení.
Přišel mi příkaz k úhradě nákladů exekuce od pana exekutora, který mu schválil soud 06/2017 na mě jako manželku, ale svatba proběhla až 09/2017.
Od 7/2017 je manžel v insolvenci.
Insolvenční správce nám potvrdil, že tohle nesmí.
S panem exekutorem není žádná řeč, i když jsem mu posílala usnesení o insolvenci manžela a zároveň oddací list a prosbu od odblokování svého osobního účtu. Neustále mi odepisuje ten stejný příkaz k úhradě.
Dovolat se telefonem k němu nejde.
Prosím o radu jak to dál řešit, jestli zajít přímo na soud, který ten příkaz potvrdil.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, zde je to sporné, neboť exekutor nesmí exekučně postihovat majetek Vašeho manžela, na majetek manželky však exekutor může, ale jen pokud jde o dluhy vzniklé za trvání manželství u sňatků uzavřených do 31.12.2013, včetně, Pokud jde o sňatky uzavřené od 1.1.2014 tak zde platí, že Vy jako manželka pokud nemáte předmanželskou smlouvu či smlouvu o zúžení SJM bohužel odpovídáte i za dluhy manžela z doby před manželstvím, proto je důležité, aby lidé předtím než se vezmou vzájemně znali i svoji finanční situaci. Nicméně zde bych se obrátila přímo na insolvenční soud, aby Vám napsal jak v této věci dále pokračovat. Případně je možné, pokud máte i Vy více věřitelů a závazky po splatnosti delší než 30 dní nebo Vám úpadek hrozí, navštívit advokáta, nebo charitu či bezplatnou právní poradnu při finanční tísni, soudního exekutora, insolvenčního správce, čí jinou osobu vyjmenovanou v ust. § 390a insolvenčního zákona (zákon 182/2006 Sb.), s tím, aby Vám sepsal návrh na povolení oddlužení, čímž po Vás již exekutor nebude moci vymáhat dluhy manžela.