Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.526.775

Splácení insolvence po rozvodu manželství a nestejná výše splátek - důvod

Odesláno: 
Otevřeno 690 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
od 2014 jsem s bývalým manželem v inoslvenci. 2016 jsme se rozvedli. Já pracuji jako státní zaměstnanec a bývalý manžel je OSVČ. Při každém půlročním přehledu vyúčtování splátek, který mi k podpisu zasílá insolvenční správce a poté jej dokládá KS zjišťuji, že splácím mnohem víc než můj bývalý manžel, například zaplatím za půl roku cca 60.000 Kč a bývalý manžel cca 13.000,-Kč. Vím, že s tím v současné době nelze nic dělat, návrh jsme podávali společně.
Zajímá mě, zda lze v budoucnu, po ukončení insolvence žádat po bývalém manželovi vyrovnání, protože mám za to, že bychom měli splácet stejně.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, mám za to, že to patrně nebude možné, neboť v insolvenci platí jiné principy nežli je klasické spoludlužnictví a navíc jde patrně o dluhy vzniklé za trvání manželství, kde by bylo nutné prokázat, i to kdo z manželů vznik konkrétního dluhu zavinil, což je v praxi velmi obtížné, ne-li nemožné. Navíc je to prvek nedůvěry ve vztahu, který by mohl později vyústit i v rozvod manželství, kdy byste si ani rozvodem v průběhu oddlužení nepomohla, spíše naopak.