Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.003

Příjmy osoby v exekuci na účet jiné osoby - jde o trestný čin nebo přestupek, hrozí problémy a blokování účtu exekutorem?

Odesláno: 
Otevřeno 828 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jedná známá, má obrovské dluhy - exekuce, na příjem i majetek. chce po mě, abych jí otevřel účet v bance, na své jméno, kde ona bude pouze disponent, aby jí tam mohla přijít platba za práci, kterou má na smlouvu o dílo. Jde o projekty (nejde o klasickou formu mzdy) a ona se mohla z exekucí vyplatit.
Mohu jí takto pomoci, nebo bych provedl trestný čin? Nerad bych se do něčeho nechal uvrtat. Navrhl jsem, aby si nechala peníze zaslat na svůj účet, ale to by jí prý obstavili úplně vše co by tam přišlo (více než dluhy) a po uhrazení exekucí by musela na peníze měsíce čekat. jsem nesvůj, že by mi na účet měly chodit vysoké obnosy peněz, nezačal by se o mě zajímat nějaký úřad, že jsem najednou přišel k penězům?
Děkuji za radu.
 
Zdravím Vás, osobně bych to nedělala, protože pokud by se to exekutor dozvěděl mohl byste mít problémy i Vy a věřte, že blokace tohoto účtu by byla nejmenším problémem. Mohl byste se takto vystavit i riziku trestního stíhání za trestný čin zkrácení věřitele, což by bylo velice nepříjemné. Navíc i příjem za projekty Vaší známé je dle mého názoru příjem, který podléhá srážkám z příjmu povinného. Známá má pravdu, v tom, že pokud by si účet založila na sebe, exekutor by jí jej zablokoval vždy však jen do výše exekučně vymáhané částky, pokud tedy nemá exekucí více. Navíc si může známá sjednat i platby pomocí poštovních poukázek, ale pochopitelně nevím o jak vysoké částky by se jednalo, ale já osobně bych takovou pomoc neposkytla, možná nebudete za hodného, ale budete mít klidný spánek.