Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.527.115

Hrozící exekuce po soudu o náhradu škody - likvidační částka a vysoké částky splátkového kalendáře

Odesláno: 
Otevřeno 501 x
1 odpověď
 
Dobrý den, prosím o radu.
Prohrál jsem soudní spor s velkou stavební firmou o náhradu za způsobenou škodu. Částka se pohybuje kolem 500.000 Kč.
Pokoušel jsem se dohodnout se žalující stranou na splátkách, ale měsíční splátku určili nemožně vysokou, kterou určitě nezvládnu platit každý měsíc a to 15.000 Kč.
Žalobce navíc tvrdí že je to z dobré vůle údajně poškozeného. Částka je splatná do 5 dnů ode dneška jinak přistoupí k exekuci.
Rád bych věděl jaké mám možnosti pokud nějaké jsou.
Předem děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, vždy je dobré uhradit alespoň něco, a od každé úhrady mít doklad. Je tomu tak proto, že oprávněný i kdyby podal návrh na nařízení exekuce již po Vás nemůže vymáhat celou dlužnou částku, ale tuto musí o každou úhradu ponížit.
Další možností je pokud máte více věřitelů než jen tohoto jednoho a pokud jste schopen ze svých příjmů za 60 měsíců uhradit pohledávky svých nezajištěných věřitelů alespoň ve výši 30% plus 65.340,- Kč jako odměnu insolvenčního správce, tak bude nejlepší vzít s sebou veškeré doklady o Vašich závazcích, tj. rozsudek, úvěrové smlouvy, upomínky, . k advokátovi, který by za Vás sepsal insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení. Odměna za sepsání insolvenčního návrhu advokátem činí 4.800,- Kč. Jen dodávám, že pokud máte například hypotéku či auto na leasing (tedy máte zajištěného věřitele), tak je nutné počítat s tím, že předmět zajištění (byt, dům či auto) by bylo v průběhu oddlužení zpeněženo insolvenčním správcem, pokud byste se se zajištěným věřitelem nedohodl jinak. Dodávám, že od podání insolvenčního návrhu na Vás exekutor "nemůže" neboť insolvence má před exekucí přednost, což by mohlo být řešení Vaší situace. Jen dodávám, že pokud se jedná o náhradu škody v důsledku trestné činnosti, tak tu budete muset uhradit za 60 měsíců trvání oddlužení v plné výši.