Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.535.480

Exekuce exekutorem v doprovodu vymahačů dluhu oprávněného - správný postup exekutora?

Odesláno: 
Otevřeno 2173 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
je možné, aby exekutor vstoupil do domu i s dalšími osobami, které pracují jako vymahači dluhu oprávněného, a kteří předloží pouze občanské průkazy bez plné moci od oprávněného?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, exekuci jako takovou velmi často provádějí takzvaní vykonavatelé, ale ti jsou zaměstnanci exekutora a nikoli oprávněného. Vykonavatelé soudního exekutora naopak do domu či bytu povinného vstoupit musí, a to za účelem provedení exekuce, neboť tato činnost představuje náplň jejich práce pro exekutora. O tom, že by s exekutorem jezdili vymahači oprávněného jsem se nesetkala, toto je nutné dovysvětlit, mám za to, že pokud se jedná o standardně nařízenou exekuci vedenou soudním exekutorem, jedná se o vykonavatele, kteří jsou zaměstnanci exekutora.
Pokud se však jedná o "exekuci" vedenou inkasními agenturami, tak to žádná exekuce není, a tyto osoby nemají bez Vašeho svolení přístup do Vašeho domu ani bytu a dle mého názoru ani nemohou "provádět exekuci", neboť právo provádět exekuci či výkon rozhodnutí náleží dle občanského soudního řádu a exekučního řádu výhradně exekutorovi nebo soudu, jde-li o soudní výkon rozhodnutí.