Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.510.907

Pozdržení platby výživného, alimentů exekutorem do doby nabytí právní moci usnesení o nařízení exekuce

Odesláno: 
Otevřeno 612 x
1 odpověď
 
Pekný deň prajem,
potrebujem sa informovať, ako by som mohla postupovať. Podala som návrh na exekúciu kvôli dlhu na výživnom. Povinný časom dlžnú sumu a náklady exekúcie uhradil. Keďže ale vznikol dlh aj na bežnom výživnom, podala som aj návrh na takúto exekúciu. Dôvodom je to, že počas celej doby, kedy má byť výživné hradené, niekdy to nebolo včas a ani v súdom stanovenej výške. Ani jediný raz.
Nikdy som nemala a vlastne dodnes nemám istotu, či bude výživné uhradené a v akej výške. Navyše, v osobe môjho syna - oprávneného ide o osobu z ťažkým zdravotným postihnutím. Voči tejto exekúcii sa povinný odvolal a celú vec rieši súd.
Od 05/2017, kedy som podávala návrh na exekúciu na bežné výživné, povinný údajne splátky výživného hradí priamo exekútorovi. Čiže, od 05/2017 je môj syn úplne bez výživného. Exekútor tvrdí, že uhradené sumy môže môjmu synovi poslať až po vydaní právoplatného rozhodnutia, a to môže trvať, v prípade odvolaní, niekoľko rokov.
Moja otázka teda znie:
- je postup exekútora správny?
- ako mám zariadiť, aby môj syn nebol ešte roky bez výživného?
Napriek tomu, že píšem slovensky, ide o exekúciu podľa českého práva a vedenú v ČR.

Ďakujem.
 
Zdravím Vás, ano exekutor má pravdu, neboť vymožené plnění může zasílat oprávněnému až po nabytí právní moci usnesení o nařízení exekuce. Pokud usnesení o nařízení exekuce právní moci nebude pravomocné, je exekutor povinen vymožené plnění vrátit povinnému, neboť by se na jeho úkor v tomto případě bezdůvodně obohatil. Mám za to, že v tuto chvíli je věc u exekučního soudu, tedy u soudu v jehož územním obvodu má oprávněný (Váš syn) trvalé bydliště. Proto bych telefonicky kontaktovala tento soud a ptala bych se v jakém stadiu se daná věc nachází a případně bych urgovala vydání rozhodnutí o odvolání proti povinného proti usnesení o nařízení exekuce a soudu bych sdělila to co píšete nám, tedy, že syn je zdravotně postižen a Vy jste již od května 2017 neviděla ani korunu na výživném.