Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.443.591

Insolvence a 13. plat - zabavení insolvenčním správcem v rámci insolvence, oddlužení, osobního bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 2012 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem v insolvenci již 6 měsíců a zaplatil jsem 120 000, - z celkové částky 638.000 Kč. Pokud by to šlo takhle dál jsem schopný vše uhradit do 3 let 100%, ale jelikož se mi změnila situace a čekám miminko, tak mi 9.300 Kč nestačí na žití s přítelkyní. Když jsem žádal o insolvenci, tak moje mzda pokryla 40%.
Je ještě možné stanovit splátku na plnění cca 65-70% z celkového dluhu? Chtěl jsem zkusit soudu navrhnout 10.000 Kč na pevnou splátku, ale nevím zda to má cenu a nebo je lepší tedy dát na 100%. Zda k tomu přihlíží soudce nebo ne. Vím, že hodně lidi insolvence zneužívají a mají dluh 2 miliony a zaplatí jen 30% a jsou vysmátí.
Další otázka mě zajímá ohledně 13. platu zda mám nárok si nějakou část nechat když to je plat, který je navíc jako benefit. Benefit firmy beru třeba i stravenky a jiné. Nebo se musí 13. plat odevzdat celý? Případně je možné se dohodnou se správcem nějak? Odevzdávám o 13 plat cca 35-40 tisíc.
Předem děkuji za odpověď

 
Dobrý den,

v případě, že se narodí dítě, nezabavitelná částka se zvýší s ohledem na vyživovací povinnost k dítěti. V takovém případě by nepostižitelná částka nečinila 9.232,- Kč, ale 10.771,- Kč.

Zároveň narození dítěte lze považovat za podstatnou změnu okolností na straně dlužníka a e tak v souladu s ust. § 407 odst. 3 insolvenčního zákona žádat o stanovení jiných než zákonných srážek ze mzdy.
V případě, že požádáte o stanovení nižších než zákonných srážek ze mzdy tak, že uhradíte 100 % pohledávek, máte jistotu, že věřitelé nemohou proti takovému rozhodnutí podat odvolání. To by bylo přípustné jen v případě, obdrželi by po změně splátkového kalendáře méně než dříve, což u plnění na 100 % pouze po delší období není změnou.
V případě, že požádáte o stanovení nižších splátek a i tak se věřitelům dostane více než 50 %, může (ovšem nemusí) soud Vašemu návrhu vyhovět. Zároveň ve věci bude soud žádat o stanovisko insolvenčního správce.

Ohledně 13. platu Vám takový příjem bude postižen, jelikož je součástí mzdy za jiný měsíc (tzn. čistá mzda za daný měsíc bude dvojnásobná), přičemž insolvenční správce není oprávněn se s Vámi jakkoliv „dohodnout“, když srážky ze mzdy musí být provedeny v souladu se zákonem.