Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.441.999

Exekuce pro dluhy bývalého manžela a vymáhání dluhu po matce samoživitelce s dětmi

Odesláno: 
Otevřeno 573 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
kamarádka má dvě děti a s manželem se rozvedla, protože manžel se tajně zadlužoval, aby měl na alkohol a z práce ho vyhodili.
Nyní hrozí exekuce. Manžel už s manželkou nebydlí, ale dopisy z banky stále dochází matce domů, takže si asi stále nezměnil bydliště.
Má otázka zní: mohou poslat exekuci na manželku, i když žije v domě společně se dvěma dětmi? Jedno má 14 let za chvíli 15 a druhé má 17 za chvíli 18.
Děkuji
 
Dobrý den,

jako největší možný problém Vaší známé spatřuji v tom, že manželé odpovídají za dluhy vzniklé za dobu trvání manželství společně a nerozdílně.

Pokud kterýkoliv z manželů za dobu trvání manželství na sebe vzal jakékoliv půjčky a ty pak nesplácel, odpovídá za něj i druhý manžel, ledaže by prokázal, že se nejednalo o obstarávání každodenních nebo běžných potřeb rodiny. Soudní proces v tomto případě bývá složitý, a to zejména v části samotného dokazování. Problematice se již věnovali kolegové v článku „Dluh manžela bez souhlasu manželky - patří do SJM? (§ 732 nový občanský zákoník 2014) “, který naleznete zde: https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/rodinne-pravo/spolecne-jmeni-manzelu/19435-dluh-manzela-bez-souhlasu-manzelky-patri-do-sjm-732-novy-obcansky-zakonik-2014.html.

Zároveň doporučuji, aby v případě, kdy si bývalý manžel nezměnil adresu trvalého bydliště, jej tzv. odhlásit. Postup, jak změnit trvalé bydliště dlužníkovi, který u Vás již nebydlí, naleznete zde: http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/trvale-bydliste.html (část článku: Odhlášení, zrušení trvalého pobytu).