Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.476

Exekuce a poslání výplaty na účet cizí osoby - může se to?

Odesláno: 
Otevřeno 881 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mám jednu nedoplacenou přednostní pohledávku ve stádiu exekuce a nastoupil jsem do nové práce, kde není možnost si vybrat výplatu jinak než přes účet.
Dnes (02.11.2017) jsem hovořil s pánem, který spravuje moji pohledávku a ten mi sdělil, že pokud si nechám poslat výplatu na svůj vytvořený účet, tak se mi blokne (vždy na 6 měsíců) s tím, že si z něj mohu vybrat pouze jedenkrát dvojnásobek životního minima. A poradil mi, ať si nechám výplatu posílat na účet k někomu blízkému (i k otci či matce - ani s jedním nebydlím), že mi bude strhnuta pouze část do minima a to mi na daný účet příjde.
Vlastníka účtu se blokace ani strhávání nebude týkat, jelikož se "údajně" nejedná o můj majetek.
Logicky mi to smysl dává, ale právnicky to nejsem schopen dohledat, abych měl jistotu k tomu takový krok učinit. Ještě 6/2016 jste tu odpovídali na obdobný dotaz, ale s radou, ať se paní takému postupu raději vyhne.
Je už to jinak a mohu se takto zařídit aniž bych ohrozil své blízké?
Děkuji za odpověď.
 
Dobrý den.

soudní exekutor může postihnout pouze účet ve vlastnictví povinného, tzn. pokud si necháte zasílat výplatu na účet jiné osoby, nebude možné tento bankovní účet postihnout. Bude ovšem možné Vás i tuto osobu stíhat pro trestný čin poškození věřitele.

Ohledně zasílání výplaty na bankovní účet dle mého názoru zaměstnavatel nepostupuje správně, když žádný zákon nepřikazuje, že výplata musí být zasílána na účet a tedy by Vám měl dát na výběr.

Zároveň upozorňuji na fakt, že pokud se z kamarádem rozkmotříte a on Vám nebude chtít finance vydat, je velmi obtížné je z něj legální cestou vymoci.