Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.442.553

Dlužník s exekucí bydlící u rodičů - jak ochránit majetek v bytě, domě rodičů?

Odesláno: 
Otevřeno 1605 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Mám 24 letého bratra, který bydlí s našimi rodiči. Je nezaměstnaný. 2013-2017 vystřídal pár zaměstnání, která vždy skončila ještě ve zkušební lhůtě a ve většině případů můj bratr ani neoznámil ukončení pracovního poměru a prostě nepřišel do práce.
Bohužel si, v době kdy byl zrovna zaměstnaný, nabral půjčky, které teď nesplácí. Nedávno se ukázalo, že má dluh i u telefonního operátora, který už pohledávku předal vymáhací agentůře a navíc neplatí zdravotní ani sociální pojištění.
Rodiče se mu snaží pomoci, bezplatně mu poskytují bydlení (má u nich zapsané i trvalé bydliště), živí ho, dokonce si půjčili peníze, aby za něj všechny jeho dluhy uhradili.
Bohužel si můj bratr bez jejich vědomí napůjčoval další peníze a začínají chodit upomínky.
Bratr je dospělý a svéprávný, tudíž není možnost, jak mu zabránit, aby si půjčil další peníze, nemluvě o již probíhajících řízeních, která se mohou postupně začít objevovat, dluhu u telefonního operátora a nezaplaceném pojistném.
Rád bych Vás touto cestou požádal o radu, co v takové situaci dělat a především jestli je, v případě exekuce, nějaká možnost, jak ochránit majetek mých rodičů. Vyřeší něco odhlášení trvalého pobytu? Eventuálně sepsání nájemní smlouvy. Bylo by možné, aby můj bratr zažádal o osobní bankrot? A je nějaká možnost, jak mu zabránit v dalších půjčkách a uzavírání smluv na placené služby?
Rodiče ho nechtějí vyhodit z domu ze strachu o něj, ale situace už je opravdu neúnosná. Mají hypotéku a splácí půjčku na bratrovi dluhy. Navíc mají nezletilou dceru o kterou se starají.
Velice Vám děkuji za pomoc.
PM
 
Dobrý den,

exekuce jsou vedeny na osobu Vašeho bratra, tedy věci rodičů soudní exekutor postihnout nemůže, pokud prokáží, že patří právě jim. U vozidel, nemovitých věcí a bankovních účtů vyplývá vlastnictví z evidencí, problémy může činit prokazování movitého majetku v domácnosti (vyjma základního vybavení domácnosti, které nelze výkonem rozhodnutí postihnout dle ust. § 322 odst. 2 občanského soudního řádu).

Odhlášení trvalého pobytu v případě, kdy se bratr nebude u rodičů zdržovat, by eliminovalo pouze obsílky zasílané do rukou bratra, když by poté byli částečně zasílány na adresu jeho nového trvalého bydliště. Uzavření nájemní smlouvy za současné situace již mnoho nového nevyřeší, když exekutor v případě, kdy bratr má v bytě (domě) rodičů trvalé bydliště a reálně se tam i zdržuje, provede mobilární exekuci a na rodičích bude, aby prokazovali vlastnictví zabaveného majetku.

Ohledně institutu oddlužení (osobní bankrot) se domnívám, že za situace, kdy bratr nepracuje a nevlastní žádný majetek soud takový návrh neschválí, když bratr by za současné situace nesplňoval zákonem požadovaná kritéria.

V uzavírání dalších smluv svéprávné zletilé osobě nezabráníte, leda že by byla bratrovi soudem omezena svéprávnost, k čemuž ale pravděpodobně nejsou důvody (je mentálně zdravý).

Bohužel za takové situace nezbývá rodičům žádné jiné jemné řešení situace než syna z domu „vyhodit“ a jeho trvalé bydliště odhlásit. Že by se bratr poučil a začal své dluhy ihned řešit je asi jen nereálně přání celé Vaší rodiny.