Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.448.373

Daňová exekuce od VZP a dobrovolné plnění exekučního příkazu dlužníkem

Odesláno: 
Otevřeno 1311 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Mám jen pár obecných dotazů ohledně daňové exekuce u VZP a co následuje po ní.
Byla na mne vedena daňová exekuce u VZP, nicméně jsem nesehnal potřebné finanční prostředky a můj spis předali soukromým exekutorům. V první řadě mi není úplně jasné, co je to soukromý exekutor, měl jsem za to, že tato skupina již dávno neexistuje (jenom soudní? ).
Dále, jaký je obecný postup. Soud musí pověřit exekutory provedením exekuce, mám 31 dnů na dobrovolné plnění exekučního příkazu apod. ? Velmi vás prosím o odpovědi na moje otázky, předem mnohokrát děkuji.
Jakub
 
Dobrý den,

soukromým exekutorem je dle právní terminologie soudní exekutor jmenovaný Exekutorskou komorou České republiky. Návrh na nařízení exekuce nyní věřitel podává přímo k soudnímu exekutorovi, který jej spolu s žádostí o své pověření předloží exekučnímu soudu, tj. věcně (okresní soud) a místně (dle Vašeho trvalého bydliště) příslušnému soudu. Soud opatřením následně soudního exekutora pověří provedením exekuce, přičemž toto pověření spolu vyrozuměním o zahájení exekuce a informací o snížených nákladech exekuce v případě, že uradíte celou vymáhanou povinnost do 30 dnů ode dne zahájení exekuce (resp. od doručení vyrozumění o zahájení exekuce).

V případě, že je exekuce již zahájena, povinnosti hradit náklady exekučního řízení se nevyhnete; pouze v případě již zmiňované úhrady vymáhané povinnosti do 30 dnů od zahájení exekučního řízení (tzv. dobrovolnou úhradou) docílíte toho, že soudní exekutor bude mít nárok pouze na polovinu své odměny a pokud by zároveň vymáhaná pohledávka nepřevyšovala částku 10 000, - Kč, snížily by se i hotové výdaje na polovinu minimální paušální výše