Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.446.791

Použití deponovaných peněz ins. správcem a ukončení insolvence, oddlužení, bankrotu

Odesláno: 
Otevřeno 2821 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
blíží se mi konec insolvence a 07/2017 jsem měl zaplaceno již 94 procent. Očekávaná míra uspokojení byla 134,5.
V tomto 7. měsíci roku 2017 si správkyně deponovala 6534 Kč jako zálohu a teď 31.10. jsem jí telefonicky volal po zaúčtování výplaty za září a zaplaceno je jíž 97 procent.
Kdy bude použita deponace, když bych to měl mít doplacené z říjnové výplaty.
Děkuji
 
Dobrý den,

insolvenční správkyně by měla deponaci tzv. vrátit do rozpočtu v 55. měsíci trvání oddlužení anebo ve chvíli, kdy má za to, že bude insolvenční řízení doplaceno.

Předpokládám, že tak učiní v listopadu, zejména když jste jí na tuto situaci již telefonicky upozornil.
 
Děkuji a ješte jeden dotaz když si bere měsíčne odměnu 1089 kč a provedla jednorazovou deponaci 6534 kč tak již už v říjnove vyplate deponovat nebude? a je pote lhuta do kdy musi vrátit přeplatek?
 
Dobrý den,

pokud je deponováno 6.534,- Kč, má správce deponováno maximum (šestinásobek měsíční odměny), tedy již nic nového deponovat nebude. Deponovanou částku by pravděpodobně má vrátit v listopadu do tzv. rozpočtu; jelikož tento institut je v insolvenčním zákoně ukotven teprve od 01.07.2017, žádné závazné nástroje pro tuto problematiku neexistují. Ust. § 38 odst. 6 insolvenčního zákona pouze stanoví že „insolvenční správce uloží z měsíčních splátek částku odpovídající jeho odměně a náhradě hotových výdajů za dobu 6 měsíců jako zálohu na úhradu své odměny a náhrady hotových výdajů na zvláštní účet u banky nebo spořitelního a úvěrního družstva zřízený za účelem ukládání těchto záloh. “

Každopádně deponovanou částku bude povinen vyúčtovat ve Zprávě o splnění oddlužení, kterou bude schvalovat soud; ten v usnesení stanoví lhůtu pro vrácení veškerých financí, které Vám náleží a nachází se na účtech insolvenčního správce.