Počet stránek ve webu: 43.144


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.510.008

Insolvence manžel a vymáhání dluhu exekutorem po manželce - blokace účtu v bance

Odesláno: 
Otevřeno 708 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Mám povoleno oddlužení Usnesením Městského soudu v Praze ze 8. září 2017, nicméně v červnu 2017 mi vznikla exekuce, která proběhla blokací mého bankovního účtu a také blokací účtu mé manželky. Následně jsem zjistil, že moje banka mi na základě tohoto Usnesení je povinna účet odblokovat, což jsem učinil a čekám na odblokování účtu, ale banka mé manželky sdělila, že nemohou účet odblokovat, že musí oslovit exekutora.
Exekutora jsme oslovili a ten nevybíravým chováním uvedl, že odblokování neprovede a že bude dlužnou částku vymáhat po manželce.
Z tohoto důvodu Vás prosím o radu jak dále postupovat, aby manželce účet odblokovali, jelikož je na mateřské a její banka na ni tlačí z důvodu, že na účtě musí mít pohyb což teď nelze.
Předem moc děkuji za odpověď
 
Dobrý den,

problém tkví v tom, že pokud dluh vznikl za dobu trvání manželství, odpovídají za něj oba společně a nerozdílně. Jestliže jste podal insolvenční návrh pouze Vy a nikoliv společný návrh obou manželů, účinky zahájeného insolvenčního řízení se na manželku nevztahují a soudní exekutor může exekuci nadále vést, přičemž nemá důvod exekuci vůči ní zastavit.

Manželka může požádat, aby jí banka vyplatila z bankovního účtu dvojnásobek životního minima. Doporučuji jí nechat si vyplácet rodičovský příspěvek v hotovosti a bankovní účet zrušit, pokud banka vyžaduje obrat na účtu.

Zároveň do budoucna upozorňuji na skutečnost, že pokud budete v rámci Vašeho oddlužení oddlužen, toto se nebude vztahovat na manželku (v případě, že nemáte zúženo či jinak upraveno společné jmění manželů) a ona bude povinna zbytek dluhů vzniklých a dobu trvání manželství uhradit