Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.534.825

Zadlužení manžela v podnikání s.r.o. a postižení SJM manželů - odpovědnost manželky za dluh manžela

Odesláno: 
Otevřeno 3161 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
manžel podnikal jako s. r. o. Zkrachoval a je v insolvenci od poloviny října 2017.
Měl 2 firmy, z jedné přetahoval peníze do druhé, kterou opravoval, ale nemá žádné doklady. Má sice právníka, ten ale nedává moc nadějí, říká, že 6 milionů, o kterých je řeč, nelze dokázat a protože je bral on, jako FO, jsem já, jako jeho žena, spoluvlastníkem.
Je možné, že soud nám dá tuto částku exekučně k úhradě.
Můj dotaz zní: mohou dát exekuci oběma z nás? A pokud ano, částka se nedá ani náhodou splatit jednou třetinou během 5-ti let (uvažovala jsem o osobním bankrotu), mám nějakou šanci toto vyřešit, aniž bych za manžela musela platit zmiňovanou částku?
Je nějaká cesta ven?
Mnohokrát děkuji za odpověď. D. V.
 
Dobrý den,

součástí společného jmění manželů jsou i dluhy, které kterýkoli z manželů za trvání manželství nabyl, kromě těch, které se týkají majetku, jenž náleží jednomu z manželů, a to v rozsahu, který přesahuje zisk z tohoto majetku, nebo dluhů, jež převzal jeden z manželů bez souhlasu druhého, aniž se přitom jednalo o obstarávání každodenních potřeb rodiny.

Vaší obranou jako manželky by tak v souladu s § 732 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, mělo být zaslání písemného nesouhlasu věřiteli (oprávněnému), ve kterém uvedete, že s úvěrem (půjčkou aj.) jste nikdy souhlas nedala a úvěr vysoce přesahoval poměry obvyklé společnému jmění manželů.
Problematice se již věnovali kolegové v článku „Dluh manžela bez souhlasu manželky - patří do SJM? (§ 732 nový občanský zákoník 2014) “, který naleznete zde: https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/rodinne-pravo/spolecne-jmeni-manzelu/19435-dluh-manzela-bez-souhlasu-manzelky-patri-do-sjm-732-novy-obcansky-zakonik-2014.html.

Ve Vaší věci bude třeba kontaktovat právníka, který Vám v této věci pomůže.
Dluh by pak mohl být vymáhán pouze po Vašem manželovi.