Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.521.127

Exekuce nemovitosti v případě úmrtí

Odesláno: 
Otevřeno 1126 x
1 odpověď
 
Syn má nyní exekuci a figuruje ve smlouvě o hypotečním úvěru jako spoludlužník (ručitel) - já s manželem jako dlužníci, vlastnické právo připadá mně a manželovi jako SJM. Syn tedy nemá žádné dispoziční právo k nemovitosti, prostě figuruje jako ručitel.
Chtěli bychom se dotázat, zda-li by se v situaci např. našeho úmrtí a syn by musel začít platit závazek, zda by nemohl exekutor nemovitost zabavit a domáhat se svého práva.
Podotýkáme, že máme sepsanou závěť, ve které je uvedeno, že veškerý náš majetek budou dědit zbývající 2 děti (syn o kterém byla řeč by nedědil nic).
Předem moc děkujeme za ochotu.
 
Zdravím Vás, ono rovněž záleží i na znění smlouvy o hypotečním úvěru, jak je tam tato problematika řešena. Obecně však platí, že při úmrtí hlavních dlužníků se věřitel - banka přihlásí do dědictví, případně lze dluh vymáhat po ručiteli. Pokud by ručitel nehradil, mám za to, že by bylo nutné vyčkat výsledku dědického řízení, než by banka mohla nemovitost případně i prodat pro nehrazení splátek. Nicméně je faktem, že po dlužnících nastupuje ručitel. Vy však tuto věc můžete elegantně vyřešit tak, že Váš zadlužený syn by Vám přestal dělat ručitele a namísto něj by Vám ručilo jiné dítě, což by se dalo vyřešit ihned v bance a spokojeni by byli všichni. Vy byste měli klid a Vaše zbývající děti jistotu, že nemovitý majetek rodiny zůstane zachován.