Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.522.518

Ukončená insolvence a exekuce pro dluh bývalého manžela - vypořádané SJM

Odesláno: 
Otevřeno 722 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2008-2012 jsem byla jako jedna z prvních v insolvenčních řízení. Součástí řízení mě bylo soudně rozděleno SJM. Vše jsem řádně a včas splatila. Čekala jsem ještě dalších 5 let, než budu vyškrtnuta z insolvenčního rejstříku. Nyní mě přišla exekuce na můj účet, která je mého manžela z 2014.
Exekutor mě napsal, že na notářské komoře není uvedeno moje rozdělení SJM. Poslala jsem podklady od soudu, ale vypadá to, že přesto o peníze přijdu. Měla jsem za povinnost rozdělení SJM dát na notářskou komoru, nebo to měl za povinnost udělat soud?
Jak mám dále postupovat.
S pozdravem.
 
Dobrý den,

Notářská komora ČR vede od 01.01.2014 rejstříku Seznamu listin o manželském majetkovém režimu. V tomto seznamu jsou evidovány smlouvy o manželském majetkovém režimu a dále též rozhodnutí soudu o manželském majetkovém režimu (tj. rozhodnutí soudu, kterými soud zrušil nebo obnovil společné jmění manželů nebo zúžil jeho stávající rozsah, anebo změnil manželský majetkový režim založený rozhodnutím soudu nebo smluvený manželský majetkový).

Rozhodnutí soudu o manželském majetkovém režimu, vydaná soudem po 1.1.2014 jsou evidována v Seznamu listin obligatorně a manželé o jejich zapsání nemusí žádat. Pokud však rozhodnutí soudu o zrušení společného jmění manželů bylo vydáno před 01.01.2014, je nutno o jejich zveřejnění Notářskou komoru požádat.

Dle ust. § 35k odst. 3 notářského řádu založení rozhodnutí soudu o manželském majetkovém režimu do sbírky listin a zápis údajů provede Notářská komora na základě soudem zaslaného stejnopisu rozhodnutí soudu o manželském majetkovém režimu v elektronické podobě.

V tomto případě mám za to, že bude třeba požádat insolvenční soud, aby zaslal Notářské komoře usnesení o zániku společného jmění v elektronické podobě. Insolvenční soud sám o sobě takovou povinnost učinil neměl, jelikož v době, kdy rozhodoval, rejstřík Seznamu listin o manželském majetkovém režimu neexistoval a po 01.01.2014 bylo již Vaše insolvenční řízení pravomocně ukončeno.

Zároveň se domnívám, že pokud jste soudnímu exekutorovi rozhodnutí soudu, kterým bylo zrušeno Vaše společné jmění, předložila, měl by exekuční příkaz přikázáním pohledávky z účtu zrušit.