Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.520.732

Odstupné v insolvenci, oddlužení a zabavení insolvenčním správcem

Odesláno: 
Otevřeno 2355 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli přijdu o tříměsíční odstupné, když jsem v insolvenci. Jak mi provedou srážku ze mzdy? Jestli jednorázově a vše mi vezmou nebo se to má rozpočítat na dané měsíce a pak udělat srážku ze mzdy? A měli by to vědět všechny účetní tento postup? Nebo se s ní mám o tom poradit? Děkuji moc za vaší odpověď.
 
Dobrý den,

ohledně odstupného je správný postup takový, že insolvenční správce každý měsíc přičte k čistému příjmu, který za daný měsíc reálně máte, částku rovnající se 1/3 obdrženého odstupného. Pokud byste dosáhla maxima nezabavitelné částky již ze mzdy za daný měsíc, insolvenční správce 1/3 odstupného rozvrhne mezi věřitele.

Pokud byste nedosáhla maxima nezabavitelné částky již ze mzdy za daný měsíc, insolvenční správce by měl k čisté mzdě přičíst 1/3 odstupného, vypočítat výši srážky, rozdíl mezi spočtenou a již vyplacenou nezabavitelnou částkou Vám zaslat a zbytek rozvrhnout mezi věřitele.

Pokud byste obdržela např. odstupné ve výši 45.000,- Kč, odstupné by mělo být poukázáno insolvenčnímu správci a ten by každý měsíc Váš čistý příjem přičetl k částce 15.000,- Kč (1/3 celkového odstupného) a až následně dopočetl srážku ze mzdy. Pokud byste ovšem přešla ihned do nového zaměstnání a tam měla čistý příjem např. 17.000,- Kč, nezabavitelná částka by Vám byla vyplacena již novým zaměstnavatelem a 1/3 celkového odstupného by tak byla rozpočtena v daném měsíci věřitelům.
Tento postup by měli znát všichni mzdoví účetní; v praxi však mnoho mzdových účetních tápe, ovšem tito pak standardně kontaktují příslušného insolvenčního správce a vyjasní si s ním správný postup provedení srážek z odstupného.