Počet stránek ve webu: 43.155


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.523.531

Schválená insolvence a vězení, trest odnětí svobody - průběh

Odesláno: 
Otevřeno 1146 x
1 odpověď
 
Moje rodina se dostala do obtížné situace. Starší bratr je obviněn podle § 199 odst. 2 písm. c, d) trestního zákona. Moje otázky však nesměřují na trestní právo. Shodou okolností bratrovi v červnu či v červenci 2017 bylo povoleno oddlužení. Chtěla jsem se zeptat, pokud by bratr byl odsouzen, co se stane s jeho povolenou insolvencí?
Bude přerušena, či bude pokračovat nebo bude úplně zrušena?

Další moje otázka směřuje na adresu trvalého bydliště. Jelikož bratrova družka určitě v brzké době mu odhlásí trvalý pobyt. Rodiče nejspíš dovolí, aby adresu trvalého bydliště měl u nich. V konkrétním případě - pokud by insolvence byla zrušena a exekuce budou opět zasílány na adresu trvalého bydliště, které bude u rodičů (pozn. nic zde nevlastní), může nastat situace, kdy zabaví exekutoři majetek rodičům?
Děkuji za brzkou odpověď, s pozdravem
Lenka
 
Dobrý den,

ohledně možného zrušení oddlužení záleží, zda bude v rozsudku, kterým bude bratr pro trestný čin týrání osoby žijící ve společném obydlí, stanovena i povinnost újmu odčinit v penězích. Pokud soud takový výrok vydá, mám za to, že bratr objektivně nebude schopen jej ve lhůtě splatnosti uhradit a vznikne mu tak nový dluh po lhůtě splatnosti, tzn. bude naplněna podmínka pro zrušení oddlužení dle § 418 odst. 1 písm. c) insolvenčního zákona.

Pokud by bylo oddlužení bratrovi zrušeno a on měl v té době trvalý pobyt v bytě Vašich rodičů, dá se předpokládat, že je navštíví osudní exekutor, který je oprávněn zabavit veškerý v bytě nalezený majetek, který je možno zabavit. Na Vašich rodičích by pak bylo prokazovat, že tento majetek patří jim, a nikoliv bratrovi. V této situaci tak Vašim rodičům doporučuji souhlas s trvalým pobytem v jejich nemovitosti nepovolovat. Pokud bratrova družka podala na příslušný místní úřad návrh na zrušení trvalého pobytu bratra, bude jeho trvalý pobyt změněn na ohlašovnu městského úřadu.