Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.130

Insolvence, oddlužení, osobní bankrot 2018 - nová pravidla

Odesláno: 
Otevřeno 2646 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
prosím Vás, zjistila jsem, že má mamka dluhy a jsou již předány exekutorům. Konkrétně je vedená na 12 exekutorských úřadech a celkem ta dlužná částka je okolo 805 000 Kč.
Bohužel mamka pobírá jen minimální mzdu. Má cca 12.000 Kč měsíčně.
Žije sama bez partnera a s námi dvěma dcerami. Obě jsme již zletilé ovšem stále studentky a ji nemáme ani jak moc pomoct s nájmem například. Nájem + inkaso nám dělá 15.000 Kč, když si k tomu připočtete jídlo, tak vidíte, že to zkrátka ani tak nevychází.
Otec nám posílá alimenty a tak jenom díky tomuto to jakž takž zvládáme, ovšem na zaplacení dluhu nemáme.
Chtěla bych Vás moc poprosit o radu, co teď máme dělat. Četla jsem si, že existuje tzv. osobní bankrot, ale že je potřeba do 5 let splatit alespoň 30%. Bojím se však, že s její mzdou se nepodaří splatit ani těch 30% a tak nevím, jak se to tedy řeší.
Četla jsem také, že snad od roku 2018 by již neměla platit tato podmínka 30%, ale nevím, co je na tom pravdy. Zároveň tak exekutoři přijdou s větší pravděpodobností, když by teda ta podmínka platíte neměla a já se jim ke všemu tak připomněla těmi telefonáty teď.
Opravdu moc Vás prosím o radu a vysvětlení možností.
Jsem zoufalá a nevím, co máme dělat.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, podmínka nutnosti uhradit nezajištěným (běžným věřitelům) alespoň 30% dluhu dlužníka za 60 měsíců platí dodnes, navíc je nutné k této částce přičíst it i odměnu insolvenčního správce ve výši 65.340,- Kč a odměnu 5.000,- Kč za sepsání insolvenčního návrhu. Současné příjmy Vaší maminky jsou pro oddlužení skutečně nedostačující, Vaše maminka by byla v současnosti schopna ze svých příjmů uhradit odměnu insolvenčního správce a dále nějakých 40.000,- Kč věřitelům, což je hodně málo. Jediným řešením by bylo, pokud by byl někdo v rodině, (babičky, dědečci), kteří y by byli ochotni Vaší mamince v rámci oddlužení pomoci, tak, že by jí chybějící peníze darovali formou darovací smlouvy nebo smlouvy o důchodu s úředně ověřenými podpisy obou smluvních stran. Touto smlouvou by mamince darovali každý měsíc určitou finanční částku (čím více darovacích smluv tím měně by každý přispěl), ale s tím, že by výše daru, která by musela být minimálně 4.250,- Kč, aby byla Vaše maminka schopna splnit zákonné podmínky pro povolení oddlužení. Pozn. počítala jsem s dluhy ve výši 850.000,- Kč. Čímž by dárci mamince insolvenci z převážné části uhradili, Jen dodávám, že o zrušení 30% hranice pro oddlužení se uvažuje, ale zatím se o tom mluví, že by toto mohlo být součástí insolvenčního zákona v roce 2018. S ohledem na skutečnost, že se blíží volby bych to viděla realisticky na druhou polovinu roku 2018, dříve asi ne. Jen dodávám, že pokud byste v průběhu oddlužení dostudovala Vy a nebo i sestra a chtěli jste mamince pomoci tak s ní můžete darovací smlouvu, poté co budete pracovat jako dárci uzavřít i Vy jako děti.