Počet stránek ve webu: 43.121


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.447.028

Exekuce pro dluh u VZP - osoba pracující v zahraničí a nepřebírající dopisy (trvalé bydliště na MÚ)

Odesláno: 
Otevřeno 851 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
po svatbě jsem na pobočce VZP zjistila, že má manžel dluh na zdravotním pojištění od roku 2004 a že už v roce 2006 na něj byla podána exekuce.
Manžel žil v té době v Německu a tam stále pracuje, od 2012 jako pendler. Zdravotní pojištění od roku 2012 jsme doložili, roky před tím už bohužel ne.
Jakým způsobem pokračovat dál? Na VZP mi řekli, že celou věc prověří a zavolají.
Ale to může trvat a dluh, resp. Penále zatím roste.

Manžel po celou dobu neobdržel žádné oznámení o dluhu, má trvalé bydliště hlášeno na obecním úřadě, ještě z doby, kdy žil v zahraničí.
Je po tak dlouhé době dluh promlčen?
Jak můžeme postupovat, aby se celá záležitost co nejrychleji vyřídila?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud měl či má manžel v minulosti bydliště "na úřadě", tedy v sídle ohlašovny, je vysoce pravděpodobné, že mu na tuto adresu byla doručována i pošta, a to včetně platebních výměrů od VZP na dlužné pojistné a penále. Jelikož exekučním titulem je v případě dluhu na pojistném na zdravotní pojištění platební výměr na dlužné pojistné či penále, mám za to, že pokud se oprávněný pokoušel tento dluh vymoci, není tento dluh, ačkoli se jedná o dluh z roku 2004 promlčen, pokud VZP pokračuje v jeho vymáhání do dnešní doby. Na Vašem místě bych tedy vyčkala na telefonát z VZP ČR a až poté na základě jimi sdělených informací bych pokračovala dále. K promlčení pojistného na zdravotním pojištění uvádím, že toto upravuje speciální zákon, kterým je zákon o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění (zákon č. 592/1992 Sb.), a to konkrétně jeho ust. § 16, které zní takto: § 16 Promlčení pojistného
(1) Právo předepsat dlužné pojistné se promlčuje za 10 let ode dne splatnosti. Byl-li proveden úkon ke zjištění výše pojistného nebo jeho vyměření, plyne nová promlčecí lhůta ode dne, kdy se o tom plátce pojistného dozvěděl.
(2) Právo vymáhat pojistné se promlčuje ve lhůtě 10 let od právní moci platebního výměru, jímž bylo vyměřeno. Promlčecí doba neběží po dobu řízení u soudu. S ohledem na výše uvedené skutečnost mám za to, že většina dlužného pojistného bohužel není promlčena a Váš manžel má povinnost toto dlužné pojistné uhradit. Za tímto účelem si po telefonátu z VZP může smluvit splátkový kalendář.