Počet stránek ve webu: 43.147


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.516.606

Špatně napsaná návrh na ukončení exekuce a přeplatek výživného, alimentů

Odesláno: 
Otevřeno 662 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2008 mi bylo 18 let a podala jsem návrh na neplacení alimentů na svého otce. Soud nařídil exekuci na rentu. Nařízená částka 5000 Kč.
2009 mi ředitelství Policie ČR poslalo dopis o změně částky na 700 Kč. Zbylé mi otec měl doplácet. Ale nedoplácel. Dlužna částka tím rostla.
2015 jsem ukončila studium a téhož roku jsem se provdala. Exekuci jsem neukončila.
Návrh na ukončení exekuce jsem podlala v září 2017. Od soudu mi přišel dopis, že mám návrh špatně napsaný.
Nevznikne mi dluh který bych pak musela otci vrátit, když poslední dlužna částka z exekuce na výživném končí 10/2017.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, ono je otázkou, zda bylo v průběhu exekuce zcela uhrazeno dlužné výživné i s běžným výživným po dobu Vašeho studia, pokud nikoli, tak dle mého názoru Vašemu otci nic vracet nemusíte, neboť on Vám neuhradil zcela to co Vám na výživném dlužil. Jinou věcí by bylo, kdyby bylo zcela uhrazeno dlužné i běžné výživné a otec by Vám hradil "výživné" i v době, kdy nemusel, to už byste měla otci vrátit, neboť zde se jedná o škodu, kterou jste otci způsobila tím, že jste návrh na zastavení exekuce nepodala v době, kdy zanikla zákonná vyživovací povinnost Vašeho otce vůči Vám, ale na druhou stranu je pravdou, že spotřebované výživné se nevrací, a proto se zeptám ještě takhle. Byl po ukončení studia veden soudní spor o zrušení vyživovací povinnosti, i to je dosti důležité, pokud ano, bylo by to pro Vás lepší, pokud ne, je to pro Vás horší a Váš otec by po Vás skutečně mohl náhradu škody pokud Vám dlužné a běžné výživné uhradil požadovat, ale mám za to, že jelikož jste jeho dcera tak tak nejspíš neučiní, neboť ví, že i on se nechoval nejlépe, když výživné nehradil, a proto byla na jeho majetek uvalena exekuce.